reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Skončí uspořádání kláves QWERTZ? Zase jeden šílený nápad

22.12.2005, Milan Šurkala, aktualita
Skončí uspořádání kláves QWERTZ? Zase jeden šílený nápad
62-letý inženýr John Parkinson očividně není spokojen s klasickou klávesnicí QWERTZ, protože bojuje za to, aby tento přežitek raně průmyslové doby byl konečně odstraněn. Na Consumer Electronics Show v Las Vegas hodlá příští měsíc představit...
62-letý inženýr John Parkinson očividně není spokojen s klasickou klávesnicí QWERTZ, protože bojuje za to, aby tento přežitek raně průmyslové doby byl konečně odstraněn. Na Consumer Electronics Show v Las Vegas hodlá příští měsíc představit svou novou klávesnici s úplně jiným uspořádáním kláves.




Uspořádání QWERTZ pochází ještě z dob psacích strojů, kdy se tato konfigurace kláves ukázala jako nejvýhodnější, protože do značné míry eliminovala kolize při psaní jednotlivých písmen. Nyní v době digitální to již není potřeba a proto je toho názoru, že by se mělo uspořádání kláves poněkud inovovat.

Protože se zatím žádná firma nehodlá tohoto nápadu chytnout (jakože nápadů na reorganizaci písmen už tu bylo nespočet), hodlá Parkinson přivést klávesnice na trh sám a očekává takový zájem ze strany lidí, že se posléze chytnou i velké společnosti.

Podle něj je toto alfabetické uspořádání mnohem lepší než to původně navrhované. Mělo mít tři řady písmen podle abecedy, kdežto nyní je první polovina abecedy nalevo, druhá napravo. Uprostřed by se pak našlo místo pro další klávesy. O tom, že toto uspořádání uspěje, osobně velmi pochybuji, za ty šipky bych snad vraždil:-)

Zdroj: news.com.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama