Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SMT vs HT: Intel sice nezvyšuje spotřebu tolik jako AMD, ale to je přesto lepší

19.9.2023, Milan Šurkala, aktualita
SMT vs HT: Intel sice nezvyšuje spotřebu tolik jako AMD, ale to je přesto lepší
Simultaneous Multi-Threading (SMT) a Hyper-Threading (HT) jsou technologie, které umožňují běh dvou vláken na jednom jádru procesoru. Nyní se objevil zajímavý test vlivu na výkon i spotřebu.
Procesor AMD a Intel jsou vybaveny technologiemi Simultaneous Multi-Threading (SMT) a Hyper-Threading (HT), díky kterým je možné na jednom jádru spustit dvě vlákna a využívat jedním vláknem ty jednotky, které nepotřebuje to druhé. Vypadá to však, že tato technologie začíná být poněkud na ústupu. Procesory s architekturou ARM na ní dosud nepřešly (a nejspíš ani nepřejdou), Intel tuto technologii opustil u úsporných jader E-Core a objevují se dokonce spekulace, že by ji v budoucích procesorech měl opustit úplně, tedy i u výkonných P-Core (patrně u Lunar Lake, přičemž se objevily i informace, že by to mohlo být ještě dříve u Arrow Lake). Na Twitteru se nedávno objevil zajímavý test toho, jak se vlastně tato technologie projevuje na výkonu a spotřebě.
 
AMD vs Intel
 
Podle Davida Huanga, který otestoval SMT na procesoru AMD Ryzen 9 7950X s architekturou Zen 4, technologie SMT přinesla k dobru 26,3 % výkonu, jenže také zvýšila spotřebu na jádro o 27,05 %. Intel u Core i9-13900K sice aktivací technologie HT tak výrazného nárůstu výkonu nedosáhl a musel se spokojit s 18,82 % navíc, na druhou stranu se jeho spotřeba v podstatě nezvýšila a vzrostla jen o 3,38 %.
 
Intel se tak může jevit jako ten, kdo je na tom lépe s efektivitou, ale je tu jedno velké "ale". Jeho spotřeba na jádro byla 24,15 W bez HT a 24,96 W s HT, zatímco AMD potřebovalo jen pouhých 8,69 W bez SMT a 11,04 W se SMT. Takže u AMD sice aktivací SMT došlo k více než čtvrtinovému nárůstu spotřeby, ale nominální hodnoty spotřeby byly ve výsledku stále výrazně nižší než u Intelu.
 
Také to můžeme brát opačně, že Intel neumí být bez HT výrazněji úspornější než s ním, zatímco AMD být výrazně úspornější bez SMT dokáže. 
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.