reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Qualcomm otáčí a uvažuje o svém prodeji Broadcomu, pokud bude cena odpovídat

27.2.2018, Jan Vítek, aktualita
Qualcomm otáčí a uvažuje o svém prodeji Broadcomu, pokud bude cena odpovídat
Minulý rok jsme tu měli tanečky kolem polovodičového byznysu firmy Toshiba, které už umlkly, ale vypadá to, že tu máme novou ságu. Ta se týká společností Broadcom a Qualcomm a jejich potenciálního splynutí. 
Není žádná novinka, že Broadcom má zájem o Qualcomm, ale nyní tyto námluvy nabraly nečekaný spád. Však ještě před několika dny byla situace taková, že se Qualcomm nabídce Broadcomu vehementně bránil a dokázal to tím, že sám nabídl více peněz za firmu NXP Semiconductor. Ta zde figuruje jako společnost, na niž si Qualcomm už delší dobu myslí a Broadcom měl jednu podmínku, aby byla jeho nabídka pro Qualcomm platná. Ten měl dle ní za firmu NXP Semiconductor nabídnout maximálně 110 dolarů za akcii (celkově 47 miliard) a vyžadovat souhlas alespoň 80 procent jejích akcionářů. Jenomže Qualcomm "natruc" nabídl 127,50 dolarů za akcii, čímž v podstatě Broadcomu sdělil, že nemá zájem. 
 
 
Máme tu ale další týden a v něm se Qualcomm najednou rozhodl, že zájem firmy Broadcom o akvizici ještě zváží. Poslední návrh zněl 121 miliard, čili 79 dolarů za akcii, což bylo označeno za "nejlepší a finální" nabídku. Názor představenstva Qualcommu stále zní, že to zdaleka neodpovídá hodnotě firmy, ale zároveň vyzývá k dalšímu jednání. Nicméně nebyla uvedena žádná konkrétní částka, kterou by měl Broadcom nabídnout, ale stačit prý nebude ani oněch 82 dolarů za akcii, což se týkalo předchozího návrhu. Akcie Qualcommu se mimochodem aktuálně obchodují za cca 67 dolarů, kam se vrátily poté, co je rozhoupalo rozhodnutí firmy Apple využít v příští generaci telefonů modemy od Intelu a možná že měla vliv i pokuta od Evropské komise
 
Představenstvo Qualcommu tak vyzvalo Broadcom k dalšímu jednání o ceně, takže jeho přístup už není jednoznačně odmítavý jako dříve. Změnu názoru by mohl dokládat fakt, že se o tuto případnou akvizici začala zajímat už americká vláda, neboť Broadcom je singapurská firma a Qualcomm americká, ovšem spíše jde o hrozbu nepřátelského převzetí. 
 
Jde o úkol pro komisi Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS), která má v moci zastavit celou akvizici, pokud by byla toho názoru, že není v zájmu USA, aby technologie a duševní vlastnictví Qualcommu padly do rukou cizí firmy. 
 
Broadcom má stále v plánu provést klasický manévr nepřátelského převzetí společnosti, a to tak, že prosadí zvolení šesti členů do představenstva Qualcommu, kteří budou hlasovat v jeho prospěch. Jde přitom o 11členné představenstvo, takže je jasné, jak by toto hlasování dopadlo. Senátor John Cornyn tak přímo vyzval CFIUS, aby se ihned na tuto věc podívala a ještě před setkáním představenstva dne 6. března měla jasno, jak se zachová v případě, že by Broadcom do něj prosadil své lidi. 
 


reklama