Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Snapdragon 8 Gen 3 dle prvních testů v MT o 12 % překonává Apple A16 Bionic

9.5.2023, Milan Šurkala, aktualita
Snapdragon 8 Gen 3 dle prvních testů v MT o 12 % překonává Apple A16 Bionic
Připravovaný mobilní procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 by měl výkonem překonat nynější Apple A16 Bionic. Hovoří tak jedny z prvních testů, které se nedávno objevily na Internetu. Lepší má být především ve víceláknovém nasazení.
Ve třídě mobilních procesorů se mnozí snaží dohnat výkonnostní náskok Applu. Ten si pro každý rok připravuje novou generaci svých procesorů, nicméně jeho tradiční konkurence zejména v podobě Samsungu a Qualcommu by chtěla konečně srazit ty výraznější rozdíly mezi svými procesory a těmi od Applu. Samsung chystá Exynos 2400, Qualcomm zas Snapdragon 8 Gen 3 a je to právě onen Snapdragon, k němuž tu máme nová data. Už víme, že by měl obsahovat výkonné jádro Cortex-X4 a být v konfiguraci 1+2+3+2 nebo 1+5+2. V zásadě je to skoro jedno, prostředních 5 jader je stejného typu Cortex-A7xx v obou případech, první konfigurace ale hovoří o tom, že by se mohly lišit takty nebo velikost cache. Která z nich bude nakonec zvolena (zda všech 5 středních jader bude stejných, nebo se budou mírně lišit), to ještě nevíme.
 
 Qualcomm Snapdragon
 
Objevily se nicméně výsledky benchmarku Geekbench 6, kde měl nový Snapdragon 8 Gen 3 zastínit stávající vlajkovou loď od Applu. Zde připomeňme, že Apple nadále používá jen 6jádrovou konfiguraci 2P+4E, zatímco na Androidech je běžných 8 jader, a to i v low-endu. To se také projevuje v dosažených výkonech. Snapdragon s 2563 body překonává Apple A16 Bionic v jednovláknovém testu jen o 1,4 % (ten má 2528 bodů), nicméně ve vícevláknové verzi benchmarku už se 7256 body vítězí o nemalých 11,6 % (Apple má 6502 bodů).
 
Toto srovnání má ale i jednu chybičku. Srovnává připravovaný procesor se stávajícím. Jenže až Snapdragon 8 Gen 3 přijde na trh, Apple už bude mít A17 Bionic, který patrně bude výkonem zase někde jinde. Navíc oproti Qualcommu s technologií N4P bude Apple využívat 3nm technologii, takže je možné, že konkurenci opět unikne výkonem i spotřebou. To se ale teprve uvidí. Procesory Applu uvidíme patrně za 4 měsíce (dá se předpokládat keynote v první polovině září s představením iPhonu 15). U Qualcommu se předpokládá spíše závěr roku (listopad nebo prosinec 2023).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.