reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Snapdragon X Elite v generativní AI Stable Diffusion 3-10× rychlejší než Core Ultra 7

28.2.2024, Milan Šurkala, aktualita
Snapdragon X Elite v generativní AI Stable Diffusion 3-10× rychlejší než Core Ultra 7
Qualcomm prezentoval nové video, ve kterém tvrdí, že je jeho Snapdragon X Elite díky výkonnému NPU Hexagon až řádově rychlejší než procesor Core Ultra 7 155H, alespoň co se generativní AI týče.
Společnost Qualcomm se snaží upozornit na vysoký výkon NPU v připravovaném procesoru Snapdragon X Elite, který by měl přinést architekturu ARM do více počítačů s operačním systémem Windows. Prozatím jsme tu měli neoficiální úniky, nyní ale Qualcomm sám prezentuje srovnání jeho nového čipu, který postavil vůči notebooku s procesorem Intel Core Ultra 7 155H. Ten už má totiž vlastní NPU, tedy část procesoru pro akceleraci výpočtů AI. Tu má ale i Snapdragon a jeho NPU Hexagon slibuje vysoký výkon 45 TOPS.
 
 
Bohužel videu by rozhodně prospělo, kdyby bylo jasně vidět, že jde o dva notebooky ve stejném místě provozované při stejných podmínkách. Dva notebooky na fialovém pozadí a absence dalších specifikací totiž důvěryhodnosti testu moc nepřidávají. To, že byly použity jiné aplikace pro provedení stejné úlohy, také do velké míry narušuje hodnověrnost srovnání. Přesto se podívejme, co chce vlastně Qualcomm tvrdit.
 
Ten spustil dva testy generativní AI Stable Diffusion 1.5, přičemž první příkaz "bundle of berries" zvládl Snapdragon za 7,25 sekundy, zatímco Intel na to potřeboval 22,18 sekundy (tzn. zhruba 3krát pomaleji). Druhý příkaz "majestic lion basking in the golden afternoon sun" ukázal ještě větší rozdíl. Zatímco Snapdragon byl schopen vygenerovat obrázek zhruba každých 1,2 sekundy, Intelu se to dařilo jen jednou za 12 sekund. Snapdragon tak byl 10krát rychlejší. I když by to chtělo lepší srovnání, rozdíl mezi oběma procesory ve prospěch Snapdragonu se dá docela očekávat, otázkou ale je, zda až tak velký. Snapdragon X Elite má NPU s výkonem 45 TOPS, zatímco u Intelu je výkon 34 TOPS, nicméně to platí pro celou kombinaci CPU, GPU i NPU.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama