reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SOFIA, létající teleskop NASA ve videu

12.12.2016, Jan Vítek, aktualita
SOFIA, létající teleskop NASA ve videu
SOFIA má rozhodně daleko k tradičnímu pojetí teleskopu pro sledování okolního vesmíru. Jde totiž o zařízení pevně spojené s Boeingem 747, z jehož paluby se dívá vzhůru s využitím různých nástrojů. A my se můžeme podívat na nové video.
SOFIA se dá označit za teleskop, který se svým pojetím nachází mezi pozemními zařízeními a vesmírnými teleskopy, jako je Hubble. Pozemní teleskopy jsou dobře přístupné pro obsluhu a případné opravy či vylepšení, ale na druhou stranu musí prohlédnout zemskou atmosférou. SOFIA si tak z obou světů bere to lepší, ale i tak má letoun nad sebou pochopitelně značnou část atmosféry a navíc stojí nemalé prostředky jej udržovat ve vzduchu. Ale ne takové, kolik stojí provoz vesmírného teleskopu i s jeho vypuštěním.



SOFIA je založena na letadle Boeing 747SP, které má značně odlehčený trup, aby to mohlo i s těžkým teleskopem na palubě podnikat dlouhé lety. Tento letoun přitom původně běžně vozil pasažéry, a to pro leteckou společnost Pan Am. Ta jej začala provozovat již v roce 1977, kdy k jejímu křtu přizvala Anne Morrow Lindbergh, vdovu po slavném Charlesu Lindberghovi. Křest proběhl přesně 50 let po historickém letu Lucky Lindy. Na to navázala NASA v roce 2007, kdy byla SOFIA pokřtěna Lindberghovým vnukem Erikem.


Nové video ukazuje SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) i zevnitř, kde se ukrývá její hlavní část, teleskop se 2,5metrovým zrcadlem pro sledování objektů v infračerveném spektru. Ten se nachází za průhledným krytem, jenž je pochopitelně vzduchotěsný a je vybaven gyroskopem pro stabilizaci, jenž vyrovánává především vibrace samotného letounu. Uprostřed se nachází vedení mise a vědecká stanoviště a na místě původní první třídy je také místo pro případnou veřejnost a rovněž vzdělávací místnost. Na palubu se tak dostala například Nichelle Nichols, představitelka Uhury z původní série Star Treku.


Nichelle Nichols

Vědecké přístroje přimontované k samotnému teleskopu se na zemi mohou vyměnit, a tak SOFIA slouží ke sledování aurory borealis, planet, komet, supernov a vzniku hvězd, planetárních mlhovin či ke zjišťování chemického složení různých objektů. V předchozím roce tak SOFIA studovala také složení atmosféry Pluta, které se 29. června ocitlo mezi Zemí a vzdálenou hvězdou. Její světlo tak pomohlo odhalit, že tenká atmosféra Pluta má v sobě především dusík se stopami metanu a oxidu uhelného.

Zdroj: Extremetech
reklama