reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Solární letadlo Facebooku šířící internet poprvé ve vzduchu

22.7.2016, Milan Šurkala, aktualita
Solární letadlo Facebooku šířící internet poprvé ve vzduchu
Facebook vytvořil velmi lehké solární letadlo Aquila. To má šířit internetové připojení do míst, kde doposud žádný internet nebyl. Toto letadlo bylo nyní poprvé úspěšně otestováno a zůstalo ve vzduchu více než 1,5 hodiny.
Je to pár dní, co Facebook představil detektor pro laserový bezdrátový internet a už představil další novinku, solární letadlo Aquila, které tento laserový internet bude šířit. Cílem je, aby se 60 % populace, která dnes nepoužívá internet (zhruba 4 miliardy lidí), mohlo k této síti levně připojit. Z tohoto množství, 1,6 miliardy lidí ani nemá možnost připojení. Letadlo sice existuje už nějakou dobu a Facebook o něm již mluvil, nicméně toto bylo poprvé, co do vzduchu vzlétla reálná verze. Doposud se testovalo na pětkrát zmenšených modelech.

Facebook Aquila

Nejde o žádného drobka. Rozpětí křídel snese srovnání s klasickými dopravními letadly jako je Boeing 737, nicméně hmotností nedosahuje ani na jedno auto, váží asi třetinu. V podstatě jde o křídlo s baterkami a motory. Facebook Aquila využívá solární energii a při testu byl pro pohyb letadla potřeba výkon 2 kW, neboť se pohybovalo v nízké výšce okolo 2150 stop (cca 650 metrů). V praxi se ale bude toto letadlo pohybovat mnohem výše (hovoří se až o 60-90 tisících stopách, tedy přes 18-27 km) a počítá se s výkonem 5 kW. Z této vzdálenosti musí laser trefit přijímač, jehož velikost se bude rovnat ploše malé mince. To je mnohem méně než u nedávno představeného detektoru.

Start letadla Facebook Aquila

Přes den se energie ukládá do baterií, které tvoří zhruba polovinu hmotnosti letadla. Letadlo bude létat v kruhu o průměru 60 mil (96 km) a mělo by se zde udržet po dobu 3 měsíců. Připomeňme, že dosavadní rekord pro letadlo tohoto typu jsou dva týdny ve vzduchu. Internet bude šířit pomocí laseru a předpokládá se datový tok 10 Gbps. Test proběhl 28. června a ve vzduchu se udrželo po dobu 96 minut. To je třikrát více, než bylo původně plánováno. V dalších testech se budou snažit létat výše, rychleji a po delší dobu. Tým vyvíjející toto letadlo, obsahuje odborníky se zkušenostmi ve společnostech a agenturách NASA, Boeing, DARPA, Northrop Grumman a British Royal Air Force.

Zdroj: fb.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama