reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Solární plachta funguje, družice LightSail 2 s její pomocí změnila svou orbitu

1.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Solární plachta funguje, družice LightSail 2 s její pomocí změnila svou orbitu
Družice LightSail 2 pohybující se na oběžné dráze Země jako první vesmírné plavidlo vůbec použila k pohonu solární plachtu. Tu si také s vlastní pomocí vyfotila a je vidět, že ta je skutečně napnutá pod náporem fotonů.
Nedávno jsme se podívali na to, že na rozdíl od první družice LightSail se následovné LightSail 2 už povedlo na orbitě rozvinout svou solární plachtu, takže už mohl následovat praktický pokus s jejím využitím. Ten měl za cíl ověřit, zda družice bude schopna dostat se na jinou oběžnou dráhu, čili zda bude moci změnit rychlost a směr svého pohybu, a to pouze pomocí plachty vystavené slunečnímu světlu. 
 
Fotografie plachty o hraně 5,5 metru na LightSail 2 se Zemí v pozadí
 
Jak je vidět z fotografie, mylarová plachta není zdaleka tak hezky rovná jako na renderovaných obrázcích. Něco z toho má pochopitelně na svědomí širokoúhlý objektiv, ale i tak lze říci, že plachta je nadutá. To se ostatně dalo očekávat, pokud má skutečně fungovat pro pohon družice. 
 
 
Tato animace nám zase ukáže, jakým způsobem byla plachta použita. Na vhodném místě oběžné dráhy byla vystavena působení Slunce, takže družice při pohybu směrem od něj zrychlila, a mohla zvýšit své apogeum (nejvyšší bod při oběhu kolem Země). Ještě před jeho dosažením ve stínu Země dala svou plachtu přímo kolmo na Slunce, aby ji nezpomalovalo a naopak nesnižovalo perigeum (nejnižší bod). Je také nutné upozornit, že animace je pouze informativní a nijak neznázorňuje to, jak moc se apogeum navýšilo. 
 
LightSail 2 sestrojila neziskovka Planetary Society, jejíž ředitel Bill Nye, známý populizátor vědy, uvedl, že je pro něj plavení se na slunečních paprscích velice romantické. Ostatně se dá říci, že se tak trošku vrátila éra plachetnic, o níž by někdo možná soudil, že v moderní době letů do vesmíru nemá už co pohledávat. Zda ale bude tento pohon skutečně využitelný v praxi, na to si ještě počkejme, ostatně každému musí být jasné, že nebude silný a také že jej nelze využít pro pohyb do všech směrů, a to zvláště ve vesmírném vzduchoprázdnu. 
 
A jak vůbec tvůrci LightSail 2 zjistili, že jejich družice dokázala upravit svou orbitu? Ta totiž nese zrcadla pro odrážení laserových paprsků, takže byl jednoduše využit laserový dálkoměr dole na zemi. Ty zjistily, že plachty dokázaly zvednout apogeum oběžné dráhy o necelé dva kilometry. Navýšení naznačené v animaci je tak skutečně velice přehnané a slouží jen pro ukázku. 
 
Planetary Society už žádnou LightSail 3 nechystá, neboť jejím cílem není vyvíjet solární pohon. Vyzývá ostatní, aby v tom pokračovali a dává k dispozici vše, co vyvinula a zjistila. 
 
Zdroj: Astronomy


reklama