reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony odhalila miniverzi původní PlayStation

19.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Sony odhalila miniverzi původní PlayStation
Úspěch miniverzí starých konzolí pochopitelně zaujal i společnost Sony a z tohoto zaujetí se zrodil konkrétní produkt v podobě PlayStation Classic. Sony tak jde ve stopách firem Commodore a především Nintendo. 
O mini retro konzole Nintendo byl obrovský zájem, že jejich cena na trhu vyrostla vysoko nad doporučené částky, což umocnil ještě fakt, že šlo o kusově omezené edice. Vedle Commodore C64 Mini a podobné se tak zařadí konzole PlayStation Classic, která také zacílí na nostalgii hráčů. 
 
 
Díky tomu, že doba pokročila, může Sony a ostatní firmy vyrobit a nabídnout takové produkty s výkonem původních konzolí levně. Však původní PlayStation přišla v roce 1994, což byla doba, kdy jsme prahli po počítačích s prvními modely procesorů Pentium. Takže 34MHz procesor a 2+1 MB paměti konzole PlayStation, to je dnes výbava srovnatelná s kdejakou kalkulačkou. O hardwarové výbavě PlayStation Classic se toho moc nedozvíme, ale lze usuzovat, že půjde o její emulaci na nějakém ARMovém procesoru. 
 
 
Ostatně hardware není důležitý, protože je zřejmé, že pro původní hry tu bude dost výkonu. Sony má přitom příležitost zabrnkat na strunu nostalgie opravdu mnoha lidí, však jeho původní PlayStation se prodalo více než 100 milionů kusů. Po 25 letech už to takový prodejní úspěch pochopitelně nebude, ale na nezájem si Sony jistě stěžovat nebude. 
 
 
PlayStation Classic bude jen asi poloviční oproti původní verzi a ponese moderní výbavu v podobě rozhraní HDMI, aby ji šlo připojit na běžné televizory a monitory. Vybavena bude také jedním konektorem, který vypadá jako USB typ C a pravděpodobně poslouží pouze pro napájení. Pod krytkami také mohou být další konektory, ale o nich se zatím nedozvíme nic. 
 
Vrchní tlačítka Power a Reset budou mít obvyklé funkce, zatímco tlačítko určené původně pro otevření optické mechaniky pochopitelně nebude sloužit svému účelu. Bude mít ale podobnou funkci, a sice přepínání mezi virtuálními disky. 
 
Sony také poskytne ke každé konzoli dvě repliky původních gamepadů v plné velikosti. Nejde o DualShock, takže tu není analogový ovladač nebo vibrace. Ovladače se připojují na přední USB porty konzole. 
 
PlayStation Classic slibuje 20 původních titulů, které budou již zaznamenány v paměti konzole a Sony slibuje skutečně původní verze. Zatím se ale nedozvíme, které hry to přesně budou. Víme ale, že konzole bude v prodeji od 3. prosince za 100 eur. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama