reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony zastavuje prodej konzolí v Rusku a začalo blokovat i svůj herní obchod

10.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Sony zastavuje prodej konzolí v Rusku a začalo blokovat i svůj herní obchod
Sankce proti Rusku už dostihly i hráče, kterým toho aktuálně už moc nezbývá. Už i společnost Sony se rozhodla se z tamního trhu stáhnout, což znamená, že ruským zákazníkům upře své PlayStationy i příslušné služby. 
Prodej hardwaru v Rusku už stoply firmy AMD, Intel i NVIDIA, i když stále není jasné, jak to bude s produkty AIB výrobců karet, neboť PCMag sice oslovil řadu z nich, ale poté už svůj článek neaktualizoval, takže se asi nikdo neozval.
 
Nicméně z Ruska mizí také Microsoft a s ním i konzole Xbox a poté už víme i o tom, že na tomto trhu nebude své hry prodávat řada herních vývojářů či nakladatelů včetně Activision Blizzard, Epic Games, Ubisoft či CD Projekt, jehož Cyberpunk 2077 se nedávno kvůli tomu stal na Steamu obětí tzv. review bombingu. Lepší než skutečné bomby.
 
I v případě her takového Ubisoftu lze v poslední době pozorovat nápadnější nárůst negativních recenzí, což se týká konkrétně 8. března, kdy firma své rozhodnutí ohlásila, ale jde na rozdíl od Cyberpunku 2077 spíše jen o desítky případů nad rámec obvyklého přídělu negativních ohlasů. Otázka je, zda se v Rusku chystá svůj byznys přerušit i Steam, což se zatím tedy nestalo, ale vzhledem k tomu, že tamní zákazníci na Steamu už nemohou používat karty pro placení a už ani PayPal, budou to mít i tak složité, aniž by by samo Valve vůbec něco zásadního udělalo. Aktuálně se totiž v Rusku dá na Steamu platit už jen pomocí prostředků ze Steam Wallet.
 
 
Nově se tak přidává Sony Interactive Entertainment (SIE) oznamující jednak dar 2 milionů dolarů pro United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) a další organizace a vedle toho se dozvídáme o zastavení prodeje veškerého herního hardwaru a softwaru, čili z PlayStation Store si v Rusku už ani nestáhnou nové hry a ruští hráči mají dle Overclockers.ru aktuálně i potíže s přístupem ke svým herním knihovnám a jejich možnosti se tak začínají povážlivě tenčit. 
 
 
Rusové tak mohou děkovat za to, že existují VPN a kryptoměny, s jejichž pomocí se jednak dají obejít územní restrikce a kdo byl prozřetelný, mohl i minimalizovat dopady sankcí na hodnotu rublu a pomocí kryptoměn a VPN pak doplňovat finance třeba právě i na PayPalu a ten používat k placení na Steamu.
 
 
Ukrajinci ale mají jiné a mnohem závažnější problémy, což platí i pro tamní herní vývojáře. GSC Game World, kteří pracují na velice očekávaném titulu S.T.A.L.K.E.R.2, už oznámili pozastavení těchto prací a věnují se raději podpoře své země. To platí i pro Frogwares, kteří na Twitteru namísto o vývoji svých her informují o situaci na Ukrajině. 


reklama