reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sony změnilo plán, nedokáže vyrobit žádaný počet PS5

7.2.2022, Jan Vítek, aktualita
Sony změnilo plán, nedokáže vyrobit žádaný počet PS5
Společnost Sony byla donucena změnit svůj výhled na tento rok, pokud jde o prodeje konzolí PlayStation 5. Nedokáže jich totiž vyrobit takový počet, jaký si dříve stanovila, takže předpoklad šel výrazně dolů. 
Sony tu pochopitelně reaguje na nedostatek čipů či prostě hardwaru, který neumožní vyrobit tolik konzolí, kolik by letos bylo zapotřebí. Konkrétně firma chtěla letos dodat na trh 14,8 milionů kusů konzolí PlayStation 5, zatímco ve skutečnosti to bude dle plánu spíše jen 11,5 milionů. Je zřejmé, že ony tři miliony budou na trhu chybět, neboť těchto konzolí stále není dost. 
 
 
Na druhou stranu, pokud jde zrovna o náš trh, situace není zdaleka tak špatná jako v případě grafických karet. Pokud je někdo ochoten si nad rámec očekávané ceny připlatit dejme tomu dva až tři tisíce, může mít svou PS5 ihned ze skladových zásob a pokud si někdo připlatit nechce, může si ji objednat a počkat na naskladnění u jednoho z obchodů, které ctí doporučené ceny. Takový stav je v případě desktopových grafických karet bohužel stále jen sci-fi. 
 
Sony tak zřejmě dokáže i tento rok velice snadno prodat veškeré konzole PS5, které dokáže vyrobit a i když se nedozvídáme pravý důvod toho, proč byl předpoklad snížen o více než tři miliony kusů, lze usuzovat, že půjde s největší pravděpodobností o nedostatek APU od AMD, které na 7nm procesu vyrábí TSMC. 
 
A i když budeme počítat s tím, že jde skutečně o nedostatek APU, pak není jasné, do jaké míry se v tom odráží pokračující nedostatek výrobních kapacit. Ten je pochopitelně hlavním faktorem, ale my nevíme, zda Sony prostě jen u AMD nepochodilo s požadavkem na výrobu potřebného počtu APU kvůli tomu, že AMD chce dostupné kapacity využít jinak, čili pro produkty, z nichž bude plynout vyšší zisk. 
 
Nicméně my dobře víme, že nedostatek čipů má třeba i dle Intelu přetrvat až do příštího roku a pokud jde o výrobu moderního a výkonného křemíku, čeká se na jediné, a sice na zprovoznění teprve budovaných továren, čemuž může předcházet už jen jediné další řešení problému v podobě výrazného snížení poptávky. Uvidíme tak, co letos na podzim zbyde ze slibů, že už tehdy začne být na trhu s čipy konečně lépe. 


reklama