reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Souboj o NAND Flash Toshiby už vystoupal ke 30 miliardám USD

10.4.2017, Jan Vítek, aktualita
Souboj o NAND Flash Toshiby už vystoupal ke 30 miliardám USD
Toshiba se chystá prodat svou slepici snášející zlatá vejce, neboť její finanční situace je více než špatná. Hledá tak zájemce o svůj byznys točící se kolem pamětí NAND Flash, který je jeden z největších na světě a velice perspektivní. Proto se šponuje i cena.
Toshiba dle posledních zpráv už rovnou čelí bankrotu a nyní to vypadá, že neprodá pouze podíl ve svém podniku vyrábějícím paměti NAND Flash a jiné polovodičové součástky, ale rovnou celý. Na druhou stranu se nabízená cena vyšroubovala tak, že Toshiba by získanými prostředky bez problémů zalepila díru vzniklou problémy s výstavbou jaderných elektráren hned několikrát. V každém případě ještě nic není upečeno, a tak ještě uvidíme, jaký zájemce se najde a co Toshiba nakonec odprodá.





Agentura Reuters dříve uváděla, že Toshiba čelící bankrotu může za svůj polovodičový byznys získat přes 13 miliard dolarů, pokud by se jej zbavila jako celku. To už ale dávno neplatí, neboť cena neustále roste, za což bezpochyby může také stoupající cena pamětí NAND Flash, kterýžto trend ještě zdaleka nekončí. Aktuálně tak vede společnost Foxconn, která měla Toshiba nabídnout 3 biliony jenů, čili asi 30 miliard dolarů.

Ze soutěže o nejlukrativnější část Toshiby se již stáhla tchaj-wanská společnost TSMC, jejíž vedení je toho názoru, že japonská vláda stejně zamezí tomu, aby se do celé věci vmísil zahraniční investor. O tom ale evidentně rovněž tchaj-wanský Foxconn přesvědčený nyní a vedle něj ještě má držet krok společnost Broadcomm společně se Silver Lake Partners. Pokračovat se má v květnu druhým kolem nabídek. Než se ale cena dostala na 30 miliard, by do této soutěže zapojeny také společnosti SK Hynix, Google, Amazon, Apple, Western Digital a Micron. Tehdy byl právě Western Digital pokládán za horkého kandidáta.

Továrny Toshiby produkující paměti NAND Flash mají na celém světě druhou nejvyšší kapacitu, a to hned po Samsungu, takže je zřejmé, proč má či mělo o ně zájem takové množství firem. Ceny NAND Flash rostou, v blízké budoucnosti ještě budou růst a pro řadu příštích let se počítá s rapidně rostoucím zájmem a i proto Toshiba do této technologie tak mohutně investovala. Nyní ale musí zalepit 6,3 miliard (USD) ztrát po svých snahách prosadit se na americkém trhu s jadernými elektrárnami, které se nahromadily po investici do Westinghouse Electric.




- vývoj akcií Toshiby na tokijské burze -


Toshiba si tak může tímto prodejem krátkodobě velice vypomoci, ale v dlouhodobém horizontu hrozí jen dočasné odvrácení katastrofy, neboť nejvíce výdělečného podniku se firma zbaví a ten nejvíce prodělečný jí zůstane.

Zdroj: KitGuru
reklama