reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Soud zamítl žalobu Wikimedia Foundation na tajnou službu NSA

25.10.2015, Milan Šurkala, aktualita
Soud zamítl žalobu Wikimedia Foundation na tajnou službu NSA
V březnu letošního roku zažalovala Wikimedia Foundation americkou tajnou službu NSA za špehování a sledování jejího provozu. Wikimedia však žalobu nevyhrála, soud ji zamítnul za nedostatek důkazů proti NSA.
Wikimedia Foundation není zrovna nadšená z práce americké tajné služby NSA, která podle ní a toho, co např. napovídají uniklé materiály Edwarda Snowdena, měla sledovat provoz této nadace a monitorovat uživatele, kteří se na ní pohybují. Proto v březnu 2015 podala v zastoupení Americké unie pro občanské svobody (ACLU) na NSA žalobu za porušení Prvního dodatku ústavy USA, který zajišťuje svobodu slova a porušení Čtvrtého dodatku ústavy USA, který zabraňuje neoprávněným prohlídkám. Tedy stejné dodatky, o kterých byla např. nedávno řeč v oblasti fotografování na veřejných místech v USA.
Podle Wikimedie monitorování provozu a toho, co kdo vyhledával a zpracovával např. na Wikipedii, omezuje svobodu slova. Lidé jako jsou novináři, oběti různých činů nebo i státní zaměstnanci budou podle nadace mít menší ochotu psát o citlivých záležitostech. Soud nicméně tuto žalobu zamítl, protože Wikimedia ani další skupiny (např. Amnesty International USA), se kterými byla žaloba podána, nedokázaly dostatečně zdůvodnit a dokázat své podezření o sledování. Zvažuje se odvolání.

Zdroj: venturebeat.com, wikipedia.org, arstechnica.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama