reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX hodlá své Super Heavy při přistání chytat pomocí startovních ramp

4.1.2021, Jan Vítek, aktualita
SpaceX hodlá své Super Heavy při přistání chytat pomocí startovních ramp
Rakety Falcon 9 už běžně přistávají, k čemuž jim stačí v podstatě jen malá rovná a pevná plocha. Těsně před dosednutím raketa rozevře své čtyři nohy, které ale jinak představují mrtvou zátěž. SpaceX se jich tak chce zbavit. 
SpaceX tak už zvládlo přistávání s raketami Falcon 9 a co bylo ještě před několika lety naprostá senzace, je dnes už jen rutina. Rozevírací nohy raket hlavních stupňů Falcon 9 či postranních stupňů Falcon Heavy (na snímku) však poslouží právě jen v samotném závěru letu, aby raketa měkce a vzpřímeně dosedla na pevnou zem či plovoucí plošinu. Jinak jde pouze a jen o zátěž a o další věc, která se může porouchat a představuje další náklady. 
 
 
Elon Musk se přitom na konci minulého roku vyjádřil v tom smyslu, že se jeho SpaceX chce těchto nohou zbavit a využít namísto nich výsuvné rameno na věži startovací rampy. Využít pak k tomu chce mřížované stabilizátory (grid fin) umístěné v horní části nosiče, jaké mají právě i rakety Falcon 9. Na nosiči Super Heavy ale budou pochopitelně mnohem větší a právě za ně by se mohla raketa po dosednutí zachytit. 
 
render nosiče Super Heavy - zdroj: Neopork
 
Otázka ale je, zda mají tyto stabilizátory po dosednutí rakety na zem nést celou její váhu, anebo ji jen zajistí ve vzpřímené poloze a hlavní zátěž ponesou nějaké malé nohy vespod. Elon Musk ale píše o tom, že zátěž má spočívat právě na stabilizátorech, takže to vypadá, že půjde o první případ. 
 
Musk dále píše ještě o tom, že tento způsob umožní, aby nosič byl zakrátko opět připraven ke startu, a tím má na mysli dokonce méně než hodinu. Takový čas přitom může sotva vystačit na předletovou přípravu a doplnění paliva, natož pak ještě umístění nového nákladu, takže ambice jsou skutečně obrovské a zatím jde pochopitelně spíše jen o vizi toho, čeho by Super Heavy a Starship mohly být schopny. I několik dní mezi přistáním a dalším startem bude představovat obrovský úspěch, ovšem samozřejmě s tím, zda bude vůbec zapotřebí, aby rakety firmy SpaceX startovaly tak často. 
 
Lodě Starship mají rovněž přistávat vzpřímeně, ale ty by už měly využívat vlastní nohy, neboť se nepočítá pouze s tím, že budou dosedat na Zemi. Nyní můžeme být zvědaví na to, jak může vypadat systém, který má zachytávat nosiče Super Heavy. Lze si představit prostě dvě ramena (či jen jedno?), která raketu krátce před dosednutím obejmou a za ně se zaklesnou stabilizátory. Ale uvidíme.  


reklama