reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX příští týden vynese na ISS superpočítač od HP

14.8.2017, Jan Vítek, aktualita
SpaceX příští týden vynese na ISS superpočítač od HP
Společnost HP, přesněji tedy Hewlett Packard Enterprise (HPE) už brzy bude mít na palubě Mezinárodní vesmírné stanice nový superpočítač. Už příští týden jej na ni vynese raketa Falcon 9 společnosti SpaceX. 
Už v pondělí 14. srpna má z Mysu Canaveral startovat Falcon 9 v rámci mise SpaceX CRS-12, která vyšle k ISS (International Space Station) zásobovací loď Dragon, aby přivezla některé obvyklé věci jako nové notebooky, sušené potraviny a také superpočítač Apollo 40 od HPE. 
 
 
Notebooky opravdu patří mezi obvyklé zásoby vysílané na ISS, neboť NASA chce, aby na její palubě pracovalo vše nejlépe, jak je možné. Normálnímu člověku tak vydrží notebook několik let, ale na orbitě se tato životnost zkracuje na měsíce. Je tak zřejmé i to, že vyslat na ISS celý superpočítač není jen tak a právě o tom je jeho mise. 
 
NASA mluví ne o superpočítači Apollo 40, ale o "Spaceborne Computer", čili prostě o vesmírném počítači. Ten bude využívat operační systém Linux ale další technické podrobnosti se bohužel nedozvíme. Stejně jako notebooky bude mít i on poměrně krátkou životnost, a to dle plánu pouhý rok. Jeho úkolem totiž je především ověřit, zda může ve vesmíru dlouhodobě pracovat vysoce výkonný počítačový hardware, který pro takový úkol nebyl nijak speciálně upraven. Jde tak o jeden z pokusů, který bude předcházet cestě na Mars, kterou NASA stále ještě plánuje. 
 
Počítače určené pro ISS a jiné vesmírné mise musí být speciálně zodolněné, což zahrnuje široké spektrum modifikací, které jsou časově i finančně náročné a výsledek je navíc zařízení, jehož výkon je velice pozadu za těmi, které se používají na Zemi. Právě pozemní počítače jsou využívány astronauty na ISS, což je možné díky akceptovatelnému zpoždění a vysokorychlostní komunikaci, ovšem při takové cestě na Mars už zpoždění dosahuje mnoha minut. Je tak zřejmé, že potřebný hardware bude třeba vézt na palubě. 
 
Je ale také zřejmé, že počítač na ISS je chráněn magnetickým polem Země, což při cestě vesmírem nebude, ale to samé platí pro astronauty, jejichž ochranu před kosmickým zářením či nabitými částicemi ze Slunce bude také třeba nějak zajistit a této ochrany bude moci snad využít i počítačové vybavení. 
 
NASA také počítá s tím, že namísto hardwarového utužení bude stačit softwarové, což znamená třeba průběžné změny taktu procesorů/pamětí či jiných komponent v závislosti na aktuálních podmínkách (energie, teploty), aby se eliminovaly chyby ve výpočtech. 
 
Zdroj: Techcrunch
reklama