reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX propouští zaměstnance kritizující Elona Muska v otevřeném dopisu

20.6.2022, Jan Vítek, aktualita
SpaceX propouští zaměstnance kritizující Elona Muska v otevřeném dopisu
Těsně před víkendem se objevil dopis, v němž někteří zaměstnanci firmy SpaceX otevřeně kritizují Elona Muska za to, jak se chová v online prostoru. Nyní byli přinejmenším někteří z autorů tohoto dopisu propuštěni. 
Zaměstnanci firmy SpaceX se tak v otevřeném dopisu ohradili proti tomu, jak se Elon Musk chová na Internetu, ale evidentně i v soukromém životě mimo síť. Jde tu totiž i o případ, v němž měl Musk nabídnout letušce, že jí za jisté sexuální služby koupí koně. Ta pak v urychleném mimosoudním vyrovnání dostala čtvrt milionu dolarů, přičemž Elon Musk svou vinu popírá a začal se také opírat do demokratů i do tzv. woke kultury, která je neodmyslitelně spojena i s umlčováním lidí za "nesprávné" názory. Jde tu právě i o propouštění lidí, kteří se z nějakého důvodu stali nepohodlnými pro ty, kteří se sami považují za pokrokové bojovníky za rovnoprávnost všech.
 
 
A když zůstaneme u propouštění, to se nevyhnulo ani těm, kteří se nyní v otevřeném dopisu ohradili proti Muskovi. Tento dopis byl zveřejněn na týmovém chatu firmy SpaceX, a přečíst si jej tak mohlo na 2600 lidí. Autoři vidí Muskovo chování jako problém, neboť je sám považován za tvář a hlavního reprezentanta firmy SpaceX, s čímž lze bez výhrad souhlasit. Právě proto jsou ale pro některé zaměstnance jeho výroky zostuzující a ti se cítí povinni sdělit, že ty nijak nereflektují práci a hodnoty všech lidí ze SpaceX. 
 
Autoři tak žádali, aby se firma SpaceX jasně distancovala od "osobní značky" Elona Muska, dále aby striktně vyžadovala chování dle stanoveného etického kodexu a k tomu aby se ostatní zaměstnanci zavázali. 
 
Vedení společnosti SpaceX na tento dopis reagovalo velice brzy a poněkud jiným způsobem, než si autoři představovali. Prezidentka společnosti Gwynne Shotwell uvedla ve svém emailu, že autoři neměli právo po ostatních zaměstnancích žádat, aby dopis a v něm obsaženou výzvu podepsali, čímž je uvedli do nepříjemné situace a také porušili firemní pravidla. 
 
Prezidentka SpaceX pokračovala, že firma má nyní velice napilno, má ve vesmíru další zásobovací misi lodi Dragon, další starty budou brzy následovat a blíží se také vypuštění první Starship do vesmírného prostoru. K nepatřičnému odvedení pozornosti tak skutečně došlo, ale dle Shotwell ne vinou Elona Muska, ale právě autorů otevřeného dopisu. 
 
Není přitom jasné, kolik zaměstnanců SpaceX si takto vysloužilo padáka, ale dle Reuters jich je přinejmenším pět. 


reklama