reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SpaceX vyneslo do vesmíru 60 satelitů pro síť Starlink

26.5.2019, Kateřina Hoferková, aktualita
SpaceX vyneslo do vesmíru 60 satelitů pro síť Starlink
Společnost SpaceX nedávno dopravila na oběžnou dráhu satelity, které budou součástí rozsáhlé sítě Starlink plánované Elonem Muskem. V pátek náklad 60 jednotek úspěšně vynesla raketa Falcon 9. 
Elon Musk už dlouhou dobu mluví o vybudování sítě Starlink. A nyní se SpaceX podařilo vynést šedesátku družic pro satelitní systém k zajištění širokopásmového internetového připojení po celém světě. Raketa Falcon 9 s nákladem nakonec úspěšně odstartovala z Mysu Canaveral na Floridě v pátek ráno SELČ, protože start plánovaný na dřívější datum byl odložen. 
 
První stupeň Falconu 9 se po vykonání svého úkolu bezpečně vrátil zpět a dosedl na plovoucí plošinu Of Course I Still Love You, přičemž se jednalo dokonce už o třetí let tohoto konkrétního kusu. Asi hodinu od startu bylo 60 satelitů Starlink úspěšně dopraveno a zamířilo do operační výšky 550 km nad zemským povrchem. Vypuštěné družice váží 227 kg a pohyb zajišťuje iontový motor, dále mají jedno pole solárních baterií místo původně plánovaných dvou. 
 
 
Podle plánů SpaceX a Elona Muska by mělo okolo roku 2025 být na oběžné dráze přibližně 12 000 satelitů Starlink, které budou společně tvořit síť pro poskytování levného a rychlého internetu po celé zeměkouli. Aby se tak velké množství družic stihlo do vesmíru dopravit v daném časovém horizontu, má Elon Musk v plánu tento rok uskutečnit šest startů raket pro misi Starlink. Příští rok by měla být kadence letů ještě vyšší, aby se povedlo dostat na oběžnou dráhu přibližně 720 satelitů. To by mělo umožnit pokrytí většiny obydlených oblastí na Zemi. 
 


reklama