reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Specifikace PCI-Express 2.0 téměř kompletní

10.10.2006, Milan Šurkala, aktualita
Specifikace PCI-Express 2.0 téměř kompletní
PCI-Express sběrnice je s námi od roku 2003, od té doby se stala standardem pro grafické karty, u ostatních karet tomu tak zatím není, ale situace se začíná zlepšovat. Narozdíl od svého předchůdce, sběrnice PCI, využívá menší množství velmi...
PCI-Express sběrnice je s námi od roku 2003, od té doby se stala standardem pro grafické karty, u ostatních karet tomu tak zatím není, ale situace se začíná zlepšovat. Narozdíl od svého předchůdce, sběrnice PCI, využívá menší množství velmi rychlých sériových kanálů (do 16 linek) místo vysoce paralelní komunikace podstatně nižší rychlostí.



Nyní byla uvedena specifikace verze 0.9 rozhraní PCI-Express 2.0, tedy ještě ne úplně kompletní. Po 60 dnech by měla být uvedena finální verze specifikace PCI-Express 2.0. Ta přinese zejména zvýšení rychlosti z 2,5Gbps na 5,0Gbps. V neposlední řadě také optimalizace spotřeby i synchronizace.

Pracuje se také na podpoře grafických karet se spotřebou přes 200W, dnešní PCIe je schopno dodat pouze 75W. Dále je vyvíjena také Input-Output Virtualization (IOV) technologie, která má usnadnit práci virtuálním systémům, například při sdílení síťové karty. V neposlední řadě bychom se mohli dočkat také PCI-Express kabelů, zařízení se tedy již nemusí připojovat výhradně pomocí slotů, ale měděnými dráty až do délky 10 metrů rychlostí 2,5Gbps.

Zdroj: news.com.com, www.cdrinfo.com, www.pcisig.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama