reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Specifikace PCI-Express 6.0 je tu, x16 slot dá 256 GB/s

20.6.2019, Milan Šurkala, aktualita
Specifikace PCI-Express 6.0 je tu, x16 slot dá 256 GB/s
Nové verze rozhraní PCI-Express zpravidla navyšují datovou propustnost na dvojnásobek. PCI-SIG kouká daleko do budoucnosti a zveřejnila specifikace nové verze rozhraní PCI-Express 6.0. To by mělo na x16 slotu nabídnout neuvěřitelných 256 GB/s.
Před necelými 16 lety se objevila nová sběrnice PCI-Express (také označována jako PCIe), která v té době nahrazovala především port AGP pro grafické karty. Dnes jde ale už o naprosto běžné rozhraní, na jehož základě se připojují všemožné rozšiřující karty, zdaleka tedy ne jen grafické karty, a je i základem dalších rozhraní pro připojení jiných zařízení, např. u m.2 portů to jsou SSD disky. Každá nová generace zpravidla zdvojnásobuje přenosovou rychlost té předchozí. A zatímco dnes je standardem PCIe 3.0 a teprve nové desky s chipsetem AMD X570 přichází s PCIe 4.0, organizace PCI-SIG (PCI Special Interest Group) už přichází se specifikacemi rozhraní PCI-Express 6.0.
 
PCI-Express logo
 
Nepřekvapí, že nabídne 2krát vyšší rychlost než PCIe 5.0, a to 2krát vyšší než PCIe 4.0 atd. To se už můžeme těšit na 64 GT/s v jednom směru, takže x16 slot pak obousměrně nabídne neuvěřitelných 256 GB/s. To zdaleka převyšuje potřeby i těch nejrychlejších SSD disků a grafickým kartám to bude stačit ještě mnoho let. Změnou proti PCIe 5.0 bude např. přechod od kódování NRZ na PAM4, máme tu opravu chyb FEC (Forward Error Correction) a samozřejmě zpětnou kompatibilitu se všemi předchozími generacemi PCI-Express.
 
Otázkou je, kdy se toto nové rozhraní objeví. Dosud byl plán představovat nové rozhraní co tři roky, to ale platilo jen do PCIe 3.0 (2010). PCIe 4.0 mělo dlouhou sedmiletou mezeru (2017), teď se ale opět nabralo rychlé tempo. PCIe 5.0 se objevilo letos (2019) a u PCIe 6.0 to vypadá na zveřejnění finální specifikace v roce 2021. První produkty na sebe ale asi nechají čekat ještě několik dalších let.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama