reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Specifikace PCIe 6.0 už jsou ve verzi 0.7, příští rok budou dokončeny

5.11.2020, Jan Vítek, aktualita
Specifikace PCIe 6.0 už jsou ve verzi 0.7, příští rok budou dokončeny
Vývoj sběrnice PCI Express nyní vskutku pokračuje nebývalým tempem. Jako uživatelé PC můžeme být ještě plně spokojeni s verzí 3.0, ovšem máme možnost využívat už i 4.0, v příštím roce by mohla nastoupit verze 5.0 a dokončen bude vývoj PCIe 6.0. 
Skupina PCI-SIG (PCI Special Interest Group) tak dále drží své vysoké tempo a ohlašuje, že dosáhla důležitého milníku ve vývoji sběrnice PCIe 6.0, jejíž specifikace jsou nyní k dispozici ve verzi 0.7. Příslušnou dokumentaci už PCI-SIG svým členům a partnerům rozeslala. 
 
 
Sběrnice PCIe 6.0 představuje opět zdvojnásobení propustnosti linek, a to konkrétně na 64 GT/s. Díky tomu pouhé dvě linky rozhraní PCIe 6.0 zvládnou přenést stejný objem dat jako všech šestnáct linek rozhraní PCIe 3.0. 
 
 
Vedle toho už také PCIe 6.0 nově přechází na PAM4 (pulzně amplitudová modulace se čtyřmi úrovněmi), jakou mimochodem využívají také nové paměti GDDR6X od Micronu. To znamená rozpoznávání ne dvou, ale čtyř stavů, do nichž se dají zakódovat dva bity a ne pouze jeden. Pouze samotná PAM4 má tak potenciál zdvojnásobit propustnost na stávající frekvenci. 
 
 
Dále se ještě zmiňuje nová funkce FEC (Forward Error Correction) pro opravu chyb, která má zajistit velice nízké latence a zvýšení efektivity přenosů dat. A jak se dalo očekávat, zůstává tu zpětná kompatibilita se všemi předchozími generacemi PCIe. 
 
PCI-SIG tak pokračuje s prudkým navyšováním propustnosti nových verzí rozhraní PCIe, jak je vidět i z tabulky v druhém obrázku. Na PCIe 4.0 jsme čekali dlouhých sedm let, ovšem verze 5.0 přišla po dvou letech a to samé bude platit pro 6.0. 
 
Zdroj: PCI-SIG


reklama