reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Společně s TSMC prý přestanou firmě Huawei dodávat i Samsung a SK Hynix

9.9.2020, Jan Vítek, aktualita
Společně s TSMC prý přestanou firmě Huawei dodávat i Samsung a SK Hynix
Už dva měsíce víme o tom, že uprostřed září budou moci proběhnout poslední dodávky čipů, které firmě Huawei vyrobila společnost TSMC. Nyní se přitom dozvídáme, že na to samé se chystají také firmy Samsung a SK Hynix.
Společnost Huawei se tak nyní nachází skutečně v nezáviděníhodné pozici. Jak dobře víme, poslední dodávky od TSMC bude moci dostat 14. září. Nyní se dozvídáme o tom, že už o den později budou TSMC následovat společnosti Samsung a SK Hynix a americká vláda se navíc chystá zařadit čínskou společnost SMIC na černou listinu, což by znamenalo, že ta by se nemohla dál rozvíjet, jak měla v plánu, přičemž právě i na její výrobní kapacity firma Huawei spoléhala. 
 
 
Huawei tak zcela ztratí možnost využívat výrobní procesy, které patří mezi nejpokročilejší na světě, neboť ty nabízí jiným firmám už jen TSMC a Samsung, které ostatním smluvním výrobcům už dávno utekly. Pokud tak Huawei nebude moci používat jejich výrobní kapacity, nebude mít možnost konkurovat na světovém trhu s telefony a jinými zařízeními, zvláště pokud se od dodávek potřebných výrobních zařízení i od jejich podpory odřízne SMIC. A další korejský výrobce, SK Hynix, je taková třešnička na dortu jako jeden z hlavních světových výrobců paměťových čipů, což je ostatně i Samsung. 
 
Dle Tech News Taiwan tak společnosti Samsung a SK Hynix přestanou firmě Huawei dodávat čipy již 15. září, přičemž Samsung už nemá přichystány žádné dodávky, zatímco SK Hynix ještě ano, a to právě paměti DRAM a NAND Flash, které Huawei obdrží právě jeden den před nejzazším termínem. Nicméně dle RetiredEngineer tato informace ještě nebyla potvrzena, i když už o tom vedle tchaj-wanského serveru mluví také korejská Yonhap News Agency.
 
Vypadá to však, že Korejci v tomto ohledu asi neměli moc na výběr, neboť si lze těžko představit, že by právě SK Hynix k takovému kroku přistoupil dobrovolně. Právě ten na tom bude nejspíše hodně tratit, neboť v první polovině tohoto roku tvořila výroba pro čínské firmy 41,2 % jeho tržeb a většina z toho šla na vrub právě firmě Huawei a jejím telefonům a tabletům. 


reklama