reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Srovnávací test PC - úvod do děje

8.12.2005, Karel Polívka, článek
Srovnávací test PC - úvod do děje
Pomalu se blíží konec roku, a proto tu máme náš obvyklý srovnávací test osobních počítačů. Nejdříve si počítače představíme a na závěr si provedeme vyhodnocení. Tentokrát jsme se zaměřili pouze na počítače bez periferií, avšak stále s operačním systémem.
Nyní bych tedy touto cestou nastínil osnovu celého testu a zmínil některé záležitosti, na které je vhodné poukázat předem. Jak jsem již zmínil v perexu, tak forma prezentace bude stejná jako u předchozího testu počítačových sestav na konci loňského roku. Po tomto úvodu bude následovat několik samostatných článků pojednávajících vždy o jednom konkrétním počítači, které budou obsahovat veškeré informace a postřehy včetně výsledků testů formou shrnující tabulky.

Až tyto samostatné recenze odezní, bude následovat závěrečný článek mající na starosti vyhodnocení celého testu v podobě souhrnného porovnání všech kladů a záporů každého počítače, kompletního porovnání všech výsledků výkonnostních testů formou souhrnných grafů a ocenění několika jedinců z různých úhlů pohledu. To bychom měli k formě prezentace.

Ke slovu se teď dostává metodika testování, tedy na co všechno jsme se vlastně zaměřovali. Každá recenze bude začínat detailními pohledy na počítač, popisem použitých komponent a způsobu sestavení. Dále se zaměříme na systém chlazení a hlučnost při provozu (sice subjektivní formou, ale rozdíly zde budou poměrně značné, takže to pro vzájemné srovnání to postačovat bude).

Počítače k nám dorazily s již nainstalovaným operačním systémem, ovladači i případnými dalšími programy. A zde je další změna oproti dřívějšku. Pro vzájemné porovnání výkonnostního potenciálu grafického subsystému všech sestav jsme je otestovali s nejnovějšími oficiálními ovladači grafické karty, jež byly v době počátku testu k dispozici, což v případě ATi znamená Catalysty 5.11 a v případě nVidie ForceWare 81.94 (jelikož konkrétně v této oblasti může volba ovladačů dost ovlivnit konečné výsledky - u ostatních subsystémů nemají obvykle ovladače na výkon takový vliv). Jako doplněk jsme provedli i sadu grafických testů i s již od výrobců počítačů dodanými verzemi ovladačů a poukázali následně na to, nakolik se který výrobce zabývá aktualizací ovladačů u svých počítačů. Nezapomněli jsme ani na zmínku o verzi BIOSu u základních desek a aktuální možnosti ze strany výrobců těchto komponent (samozřejmě s ohlédnutím na dobu, kdy nám byly počítače zaslány).

V případě výkonnostních testů jsme se snažili o různorodé zastoupení a zaměření na jednotlivé subsystémy a aplikace odlišného charakteru. Herní testy zde měly následující zastoupení: Far Cry, UT2004 a Doom 3, jež jsme testovali pomocí utility Bench'emAll! v rozlišení 1280x1024 - což je v dnešní době nejrozšířenější nativní rozlišení nových LCD panelů + ty samé testy jsme provedli i s použitím optimalizací obrazu v podobě FSAA 4x a AF 8x. Myslím, že pro ilustraci toho, jak na tom daná konfigurace v případě herního nasazení +/- bude, to postačuje. Pro mnohem detailnější porovnání jednotlivých grafických karet nahlédněte do našich obsáhlých srovnávacích testů na toto téma zaměřených.


Testy procesoru
Grafické testy
PCMark04 (v1.3.0)
Unreal Tournament 2003 (Flyby, Botmatch)
PCMark05 (v1.1.0)
UT04 / 1280x1024 + FSAA, AF
Encoding - DivX 5.21
Far Cry (v1.33) / 1280x1024 + FSAA, AF
Převod WAV na OGG
Doom 3 / 1280x1024 + FSAA, AF
Převod WAV na MP3
3DMark03 (v3.60)
Cinebench2003
3DMark05 (v1.20)
KribiBench 1.1
SPECViewPerf 8.0 - Light
NeatImage Pro+
Aquamark3
Testy paměťového subsystému
Testy diskových řadičů
PCMark04 (v1.3.0)
PCMark04 (v1.3.0)
PCMark05 (v1.1.0)
PCMark05 (v1.1.0)
Everest Home Edition (v2.20.405)
HDTach 3
Science Mark 2.0 - Membench
Sandra 2005 SR2a
Sandra 2005 SR2a
Komprese - WinRAR (v3.51)
Testy integrovaného audia - zátěž CPU
Diagnostické utility
RightMark 3DSound (v2.1)
CPU-Z (v1.30)
Comanche 4
RightMark Memory Analyzer (v3.6)
3DMark03 (v3.6) - audio testy
Speedfan (v4.26)

Jak tedy z předešlého přehledu vidíte, své zastoupení zde najdou testy praktické i syntetické. Přes mnohem širší záběr než v minulém testu sestav se i nyní jedná spíše o takové ilustrační porovnání, jelikož podle mého v případě hotových počítačů na prvním místě nejde ani tak o konkrétní čísla výkonnostních testů (tedy o výsledný výkon, pokud to mám říct "natvrdo"), ale hlavně o kombinaci všech komponent a tedy o fakt, jak se zvolené komponenty k sobě hodí - samozřejmě s ohledem na to, k jakým účelům používání je počítač navržen (teď narážím na obvyklé "multimediální pecky" či rádoby "herní počítače" například v různých hypermarketech, a nejen tam samozřejmě, které mají pokud možno procesor s co nejvyšší frekvencí, ale v nitru se krčí chudáček grafická karta, která je pro takovéto cílení počítače a vzhledem k aktuální nabídce na trhu naprostým výsměchem, nebo někdy doslova drzostí ze strany prodejce - nejednou jsem se setkal s tím, že byly třeba high-endové grafické karty ze starších generací stále prezentovány jako high-end, přičemž na tu dobu aktuální mainstream byl mnohem lepší volbou ze všech možných hledisek - koneckonců jsem si jist, že to znáte z vlastní praxe.

Nechci aby to vyznělo tak, že by se podobné praktiky týkaly některé firmy zúčastněné v tomto našem srovnávacím testu, to si myslím nehrozí ani v nejmenším, každopádně jako osvětlení mého záměru to myslím posloužilo adekvátním způsobem - zkrátka vyváženost jednotlivých komponent vzhledem k jejich výkonu/schopnostem a ceně bylo, je a vždy bude jeden z hlavních ukazatelů rozumně sestaveného počítače. My jsme jako zaměření počítače stanovili následující: "Počítač zaměřený na hry a multimédia" - a to s operačním systémem Windows XP Home Edition nebo Windows XP Professional dohromady jako celek s cenou do 30 000,- Kč včetně DPH. Uvidíme tedy, jak se ve světle těchto kritérií zúčastnění se svými stroji předvedli. Konkrétně se postupně setkáme s počítači pocházejících z dílen (nebo kanceláří?) následujících firem:
  • 100MEGA distribution (HAL3000 iPlatinum)
  • Abacus Computer (PC Zajímavá sestava Abacus 7800/nForce4)
  • Asbis (Prestigio GAMER WCG i915 P4)
  • ATComputers (Triline HOBBY Pe50)
  • FOX Computers (FOX Cult-X1)
  • Konsigna (MicroBox Multimedia)
  • Levi International (LYNX eXpress MS Challenger 1000)
  • Mironet
  • LOSAN Computers (Losan XmaS Dream 2005)

Jelikož jsme nechtěli nikoho jakýmkoliv způsobem zvýhodňovat, rozhodli jsme se pro pořadí prezentace jednotlivých počítačů podle abecedního pořadí (ve vztahu k názvům firem, jež se se svým strojem zúčastnily). Brzy po tomto úvodu bude tedy následovat recenze počítače od firmy 100MEGA distribution, následována počinem Abacusu... a tak dále. Dávám předem najevo, že si při hodnocení jednotlivých počítačů nebudu brát moc servítky, pokud narazím na něco, co bude vyloženě "nerozumné", takže počítám s relativně živými diskuzemi (koneckonců u minulého testu počítačových sestav se diskuzí zúčastnili se svými nepochybně objektivními názory i někteří členové zúčastněných firem a snažili se vířit vodu - myslíte, že se poštěstí i tentokrát?).
reklama