reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SSD Samsung 990 PRO vykazují podezřelou, řádově rychlejší degradaci

24.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
SSD Samsung 990 PRO vykazují podezřelou, řádově rychlejší degradaci
Vypadá to, že Samsung může mít další problém se svými SSD. Nyní se množí případy uživatelů, kteří si stěžují na velmi rychlou degradaci SSD 990 PRO, a to i v řádu jednotek procent týdně. Proti předpokládané životnosti jde o řádový rozdíl.
Samsung měl se svými SSD už několik problémů. Asi nejznámějším je klesající rychlost u modelů 840 EVO, což je už 8 let starý případ. Nyní se rýsuje možný problém u high-endových verzí 990 Pro. Uživatelé si totiž stěžují na velmi rychlou degradaci SSD, kde hodnoty kondice SSD jednotek padají po procentech za velmi krátkou dobu. Papírově je u 1TB verze uváděno 600 TBW, u 2TB varianty pak 1200 TBW. V prvním případě by tak jedno procento mělo zmizet za každých zapsaných 6 TB, v druhém pak po 12 TB. Jenže některým uživatelům to padá mnohem rychleji.
 
Samsung 990 PRO
 
Kauza se objevila na fóru Overclock.net, kde první uživatel s problémem reportoval u 2TB verze 7% ztrátu po zapsání pouhých 6,6 TB. Papírově by ale SSD s takovým zápisem mělo vykazovat řádově méně, jen 0,55 %. Další uživatel vykázal po 27,9 TB pokles o 12 %, přičemž by měl mít zhruba 2,3 % dolů. V podstatě každý týden mu kondice SSD spadne alespoň o procento. I další uživatelé mají podobný problém a např. na Redditu se objevil případ, kdy jen za 2 týdny u 2TB verze zmizelo 6 %. Uživatel toto SSD poslal na reklamaci, ale ta byla zamítnuta, SSD bylo jen naformátováno a restartováno na tovární hodnoty. Později ale Samsung nabídl náhradu.
 
Prozatím není jasné, kde je vlastně problém. Může jít o chybu firmwaru, nesprávné zobrazování skutečné kondice, také může být vadná jen jedna série těchto SSD. Také je možné, že s SSD nějak nepatřičně zachází operační systém a degradace může být způsobena softwarově.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama