reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Stáhněte si tapety z Windows 11. A další uniklé střípky o novém OS

21.6.2021, Jáchym Šlik, aktualita
Stáhněte si tapety z Windows 11. A další uniklé střípky o novém OS
Windows 11 přinese hlavně vizuální změny včetně nových pozadí plochy, které si můžete stáhnout již v předstihu. Na internet také postupně unikají další detaily o připravované aktualizaci operačního systému.
Vzhledem k informacím z posledních dnů až týdnů můžeme nyní téměř s jistotou říct, že Microsoft 24. června nepředstaví pouze další aktualizaci Windows 10, ale rovnou Windows 11. Nový operační systém přinese především celou řadu vizuálních změn, které by měly učinit operační systém modernějším. Podle některých názorů se bude Windows 11 více podobat macOS od Applu. A rozhodně ne každý si redesign uživatelského rozhraní zamiloval na první pohled. Přesto se velká část fanoušků shodne, že Windows 11 nabídnou dechberoucí sadu pozadí plochy. Kvůli jejich použití nemusíte čekat na upgrade celého operačního systému, protože celý balíček tapet vyextrahovaný z Windows 11 ( i jednotlivé obrázky) si lze stáhnout např. z OneDrive.
 
 
Microsoft se také ohradil proti uniklému souboru ISO z Číny, který ukazuje Windows 11 v předstihu. Podle informací z veřejných zdrojů požádal Google o odstranění odkazů na web, který tyto soubory zveřejnil, z vyhledávače. Využil přitom americký autorský zákon DMCA, na základě kterého jsou z vyhledávače odebírány také např. odkazy ke stažení hudby či filmů. V žádosti přitom Microsoft výslovně zmiňuje, že se jedná „uniklou kopii nevydaných Windows 11“. Stále pochybuje o tomto označení operačního systému? Další potvrzení nového názvu bylo objeveno v dokumentaci k platformě Azure, kde se objevilo označení Windows 11. V posledních dnech se samozřejmě objevilo mnoho střípků o novém OS. Pojďme si některé z uniklých informací připomenout.
  • Vylepšená podpora více monitorů. Při používání více monitorů ve Windows 10 jste se možná setkali se situací, kdy po chvíli nečinnosti a přechodu počítače do režimu spánku došlo k přesunutí otevřených oken nebo jejich naskládání na jeden monitor. Toto by mělo být ve Windows 11 ošetřeno pomocí nového nastavení, které umožní systému zapamatovat si pozici oken. K tomu bude využívat funkci Rapid Hot Plug Detect (Rapid HPD) v kombinaci s rozhraním DisplayPort.
  • Rozšířené přichytávání oken. Windows 11 přinesou až šest rozvržení pro přichytávání oken (podle rozlišení displeje), které umožní uživateli lépe uspořádat otevřená okna.
  • Nová dotyková gesta. Pro uživatele tabletů a notebooků s dotykovým displejem by měl chystaný OS přinést nové možnosti ovládání pomocí gest. Integrována by měla být gesta využívající více prstů a hovoří se také o probouzení zařízení ze spánku poklepáním na displej.
  • Widgety třetích stran. Ačkoliv Windows 11 budou zpočátku obsahovat pouze widgety od Microsoftu, v budoucnu by podle dostupných informací měla být přidána i podpora widgetů třetích stran
  • Tři velikosti hlavního panelu. Ve Windows 11 bude nejspíš k dispozici možnost změny velikosti taskbaru. V uniklé verzi systému ovšem chybí nastavení v UI, je tedy nutné provést změnu v registrech.
  • Živé dlaždice nezmizí. Ačkoliv živé dlaždice nejspíš budou ve Windows 11 deaktivované, uživatel by měl mít možnost je znovu aktivovat.
  • Blíží se konec Skypu. Součástí Windows 11 by měla být nová aplikace „Teams for life“, která nejspíš nahradí funkci Skypu Meet Now (Okamžitá schůzka).
  • Windows 11 SE. Kromě běžných Windows 11 by měl Microsoft připravovat také ořezanou verzi Windows 11 SE založenou na cloudu. Patrně půjde o nástupce Windows 10 v režimu S.


reklama