reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Staří programátoři COBOLu vyslyšeli volání o pomoc, IBM také přispěje

15.4.2020, Jan Vítek, aktualita
Staří programátoři COBOLu vyslyšeli volání o pomoc, IBM také přispěje
Koronavirová krize se projevila i zvýšenými nároky na staré a dosud sloužící počítačové systémy, jimž už málokdo opravdu rozumí. Nejen v New Jersey tak vznikla poptávka po programátorech COBOLu, kteří však nejsou. 
Staré mainframy s hardwarem z 80. let a ještě starší softwarovou výbavou pochopitelně nepatří do zaměření dnešních programátorů, přičemž to se v tomto případě týká především jazyka COBOL. Ten už se nevyučuje, takže programátoři obeznámení s COBOLem najednou začali chybět, jak se prudce zvýšila zátěž starých systémů starajících se třeba o zpracování žádostí o podporu. Stát New Jersey tak začal volat o pomoc a to opravdu vyslyšela cílová skupina, čili již vysloužilí programátoři užívající si důchodu. Vedle nich ale přispěje také společnost IBM, která spouští nové iniciativy, v jejichž rámci budou i školeni noví programátoři. 
 
IBM System 360 - mainframe ze 60. a 70. let
 
COBOL je přitom jazyk, který vznikl už v roce 1959 a už dávno byl nahrazen modernějšími jazyky, nicméně se dále používá ve stále fungujících mainframech, které běží na různých úřadech ve Spojených státech. Jde tak o zastaralé systémy, které dosud na svou práci stačily, jenomže nyní musí zvládat skutečně nebývalou zátěž a chybí lidé, kteří by dokázali provádět nezbytné úpravy třeba s ohledem na povolené lhůty. 
 
Obrovské problémy se svým systémem běžícím rovněž na COBOLu má i Florida, kde se úřady raději rozhodly k tomu, že zaměstnanci budou zpracovávat došlé žádosti ručně. V jiných státech, které mají již modernější systémy s výkonnostní rezervou, zase za pouhý týden zpracovali stejný počet žádostí jako obvykle za rok. 
 
Dle IEEE už vznikají skupiny prostředníků hledajících pro administrativu zkušené programátory COBOLu, kteří začali odpovídat na volání o pomoc. A pak tu máme tři iniciativy společnosti IBM, a to jednak fórum “Calling all COBOL Programmers”, v jehož rámci bude možné vzdělávat mladé programátory, pak to je “COBOL Technical Forum” pro výměnu zkušeností a rad a nakonec je připravován učební plán ve spolupráci s nejmenovaným vzdělávacím ústavem. 


reklama