reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: Steam a ti ostatní
14.8.2013, Pavel Kovač, článek
Když si dnes chcete koupit hru pro PC, s největší pravděpodobností zavítáte na Steam. Kamenným obchodům s hrami odzvonilo a Steam k tomu přispěl nemalou měrou. Jak jsou na tom ti ostatní a vlastně celý softwarový průmysl?
xsmij09 (40) | 15.11.201312:05
s OFFLINE modem nemám problém. V článku je zřejmě chybná ­/ stará informace. Funguje kdykoli ­(hrál jsem takto 14 dní na dovolené­) bez nutnosti se pred tim pripojovat...
Odpovědět0  0
zjs (83) | 30.8.20139:42
Mě šokovaly ceny her na steamu a to při letních slevách. To, že v současnosti jsou na steamu hry dražší než v obchodech, je asi strategie, jak prodávat mimo steam více, a asi je výnosnější dát podíl kamenným obchodům než steamu. Asi si nebude steam říkat za prodej málo. Dorazilo mě však to, že při letním slevách her na steamu stále nebyly kdovíjak výhodné ani po velké slevě oproti kamenným obchodům. ­/­/ A nejvíce mě doráží všeobecný rozdíl cen po světe, kdy v USA a Anglii stojí hry, software obecně, o 1­/3 méně než u nás. Myslím, že by bylo fajn, kdyby někdo napsat článek na toto téma, co způsobuje tento velký rozdíl cen. Proč se vyplatí dát bohatším velkou slevu a chudším to pořádně napálit.
Odpovědět0  1
JiVy (599) | 30.8.201314:13
To je otázka pro ekonomy a ti ji zodpověděli už dávno. Ceny sice tvoří nabídka a poptávka, ale také to, že prodejci se prodej musí vyplácet ­(pokrýt mu náklady­). Obecně platí, že čím ­"luxusnější­" ­(= méně nezbytné pro život­) zboží je, tím více se prodává v bohatých zemích a tím více prodejců tohoto zboží se tam uživí. Tito prodejci si tedy i více konkurují a tím nejenže tlačí ceny dolů, ale jsou nuceni lákat zákazníky stále novými a novými akcemi. Ty akce se jim vyplácejí, protože přitáhnou zákazníky a oni si stejně vydělají na drahých novinkách.
Pokud se podíváš na Amazon a knihy, tak se dá pozorovat, že nová kniha v elektronické verzi stojí cca stejně jako v papírové, jedná se o cenu pro ty, kteří knihu chtějí ­"teď hned­" a to právě proto, že na novinku čekají a cena pro ně velkou roli nehraje. Jak plynou týdny a měsíce, tak cena papírové knihy zpravidla klesá rychleji, než té elektronické, je to proto, že ty papírové zabírají místo ve skladech, za které je potřeba platit nájem z metru plochy a prodejce se jich potřebuje zbavit.
Další důležitý jev je postupné snižování ceny směrem od hlavních prodejců směrem k druhotným kanálům. Steam je v elektronickém prodeji hlavní kanál a pokud nechceš platit jejich ceny, podívej se právě po druhotných kanálech v případě Steamu je to u nás třeba Key4You, který prodává hry z různých zdrojů, ale velký podíl v jeho prodejích činí právě kódy her ze Steamu a to často za výrazně výhodné ceny.
Obecně se dá říct, že u hlavních prodejců se vyplatí kupovat pouze úplné novinky, dokud se nedostanou do sekundárních kanálů ­(ale tam se často výhodnější nabídky objevují už v době předprodejů!­) a pak zase v akcích. Akce ovšem není sleva o 10 %, to je pouze testování nové cenové hladiny, pokud prodeje za plnou cenu neběží jak by měly.
Odpovědět0  0
batak1 (12) | 18.8.201314:02
Dobrý den
Jen menší dotázek koupil sem si hru F­-1 2012 nainstaloval sem ji a zaregistroval na steamu ­(je to podmínka­) pak sem normal hrál vše v pohodě pár sezón odjetých.Pak sem musel udělat reinstal winů. Znovu nainstaloval steam a F­-1 2012 vše proběhlo v pohodě ale jen mě zarazilo že musím začínat vše od začátku nikde nezůstal uložený postup ze hry. Je to normální nebo sem udělal někde chybu.Vždy se přihlašuji ke stejnému účtu neměnil sem ho.
Předem děkuji za odpověď.
Odpovědět0  0
JiVy (599) | 18.8.201314:47
Steam hru instaluje na cílovém počítači, dokonce si můžete nastavit více cílových adresářů na různých discích. Hra se pak chová úplně stejně jako kdybyste ji měl nainstalovanou z CD a tedy, pokud přeinstalujete Win, nebo smažete adresář, přijdete o uložené hry. Proto je potřeba se před radikálními kroky zamyslet, co si chcete zazálohovat.
U některých her ovšem Steam umožňuje ukládat si hry do cloudu a takto uložené pozice jsou pak dostupné z více PC a přeinstalováním PC o ně nepřijdete.
Odpovědět0  0
batak1 (12) | 18.8.201323:41
Jo díky za odpověď už sem to našel bylo to ve složce program files­/steam­/userdata­/ tak můžu vesele pokračovat dál jinak ještě jednou díky.
Odpovědět0  0
Wamp (1) | 16.8.201312:21
Jen musím poupravit mylnou informaci o nemožnosti vzít aktivaci zpět u hry Batman Arkham City. Existuje funkční návod na vytvoření si vlastního revoke tool. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že je funkční. Jen není oficiální cestou revoke tool uvolněn, ale každý si jej může vytvořit. Hru jsem aktivoval a deaktivoval cca 40x pro vyzkoušení funkčnosti tohoto revoke tool. Takže ano sice není oficiálně uvolněn, ale dá se vytvořit a je funkční. Tímto padají veškerá omezení instalací Batman Arkham City. Můžete ji instalovat a hrát kolikrát chcete bez omezení.
Odpovědět0  0
zjevne (5) | 15.8.201322:01
Spomenul by som Humblebundle.com. Povodne maly indie projekt teraz zije novym zivotom vo velkom... Battlefield3, Sims3, MoH, Crysis, Burnout, Dead Space? To vsetko teraz za 5 dolarov? Staci kliknut na Purchase.

Inak hry na Steame nemaju vsetky DRM. Napr. Sega Genesis collection, Brutal Legend, Witcher a mnoho dalsich sa daju hrat bez potreby aby bezal Steam. Steam v tomto pripade funguje iba ako online ulozisko.

Steam posiela oznamy na email uzivatelovi ak jeho hry na wishliste su zlacnene.

inak aktualne zlavy na reddit.com­/r­/GameDeals alebo priamo grupy na Steame...

Odpovědět0  0
JiVy (599) | 14.8.201313:54
Osobně mám rád třeba GamersGate, který nabízí také velkou plejádu her, často s aktivací na GamerGate a stále častěji rovnou na Steamu. Výhodou je možnost sbírání bonusových bodů a nákup za ně.
Existují i prodejci, kteří prodávají přímo kódy pro Steam a to často levněji, než přímo na Steamu. Výhodu to má i v případě, že některé hry Steam v ČR nějakou dobu neprodává kvůli dohodě s distributorem ­(třeba Skyrim­).
Odpovědět0  0
Nitrometan (21) | 14.8.201312:51
Tak pokud je mi známo Steam má už dlouho skutečný OFFLINE mód ­(autor článku má zastaralé info ?­) a pravda taky sem se tomu dlouho vyhýbal a nebýt slevových akcí vyhýbám se tomu doteď, ale co mi vadí víc než Steam je právě ten zbytek ­(teď nemluvím jen o Originu, ale i o Uplay, Ubisoft Game Launcher, Rockstar Social Club a nejhorší z nejhorších GFWL,...­).
Musím přiznat, že to už jsou skutečně otravné a zbytečné blbosti navíc, co jen zdržují samotné hraní. Valve to pochopilo a nic navíc už ke svým hrám nepřidává ­(proč taky když vše potřebné je skrze steam­), ale nepochopili to 3rd party firmy které jsou na steamu...
Odpovědět2  0
vasedl (64) | 14.8.201314:53
Souhlasím...Origin mě do PC nesmí ­- hold nebudu mít některé hry od EA no...

Rockstar Social Club ještě jde ­- tam se jen vyplní jednou údaje a běží někde v pozadí ­- mě nevadí, ale ta zrůdnost od MS ­-> GFWL to je děs ­- o víkendu jsem málem vyhodil klávesnici z vokna ­- nešlo se přihlásit když jsem spouštěl Dirt3...

Snad všude kde je GFWL mám problémy...

Od ubisoftu mám zatím jen Far Cry 3 a také mě docela vadí, ale alespoň zatím funguje...

Jinak Steam se mi líbí a naučil mě pořizovat si hry legálně v akcích...takto rád podpořím vývojáře, když je hra dobrá+jednoduše dokoupím DLC, stáhnu aktualizace apod...
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1065) | 14.8.201317:16
Pod poslední odstavec se mohu podepsat. Člověk z toho pak má i lepší pocit, má hru neustále aktuální, může mnohdy využívat ukládání do cloudu a nehrozí riziko napadaní nějakým virem, spywarem, trojanem a podobnou havětí.

Když člověk nemusí mít nutně ty nejnovější hry za plnou cenu a chvíli si počká ­(mnohdy stačí jen pár měsíců­), může je pak mít se 75% nebo i 80% slevou z už i tak snížené ceny, což pak srazí cenu např. na 5 EUR ­(někdy i méně­). To je i příklad v článku zmíněných Batmanů, které jsem za tuto cenu pořídil před měsícem v rámci letních slev ­- sice jsem jejich nákup původně neplánoval, ale když naskočí časově omezená nabídka ­(8 hodin nebo 48 hodin­), jež obsahuje hru tohoto formátu, která je nějakým způsobem zajímavá a má za sebou mnoho kladných recenzí, nemám problém si ji za takovouto cenu ­(= za cenu 1 oběda­) pořídit, abych si ji prostě jen vyzkoušel. Jedinou vadou na kráse bylo dané omezení počtu instalací­/aktivací v závislosti na HW konfiguraci. Za danou cenu se to dá ještě přehlédnout, ale koupit si hru za plnou cenu s něčím takovým ­- to ani omylem, to se bez ní raději obejdu.

Když už DRM 3. stran, tak klidně ať je to ve stylu Far Cry 3 ­(na pozadí běží další klient­) nebo Command and Conquer 4 ­(nutnost online připojení i během hraní­), ale hlavně žádnou vazbu na HW ­(výměny komponent­) nebo SW ­(pády OS a nutná reinstalace­) konfiguraci, protože to mě coby platícího zákazníka omezuje výrazně více než piráta, z kterého distributor ani vývojáři nemají vůbec nic, což je z principu prostě špatně.
Odpovědět0  0
mikeczcom (126) | 14.8.201318:40
nelze než souhlasit ;­-­) hlavně mi nějak neleze do hlavy smysl DRM s omezením počtu instalací ve chvíli, kdy se celá hra zaregistruje na jeden daný uživatelský účet.... no, proč nenasírat zákazníky, že....

btw jak to máte s placením na steamu? já mám vždycky tendenci něco rozmlátit, ve většině případů musím platit na několik pokusů, popřípadě po zaplacení zjistit že se nákup ­"sekl­" a po navrácení z kina­/čehokoli po několika hodinách zjistím, že to je zaregistrované k účtu ;­-­)­) No, není nic lepšího než mít platební kartu s 3D secure....
Odpovědět0  0
JiVy (599) | 14.8.201318:51
PayPal platí instantně.
Odpovědět0  0
mikeczcom (126) | 15.8.201313:47
Paypal si ale nerozumí s 3D secure, stejně jako steam, takže platím přes skrill­/moneybookers, který má certifikovanou mastercard­/visa bránu, jenže to musím přes prohlížeč a naposled při letních výprodejích mě to nesprávně redirectlo zpět takže se steam pak choval jak kdybych nic neplatil ani nekoupil ;­-­)­)

btw to není problém jen u steamu, obecně kde není logo certified by visa­/mastercard secure code tak se předem psychicky připravuju že to bude trvat dlouho ;­-­) prostě.... 3D secure hadra.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1065) | 14.8.201319:31
Přesně tak. Jsem zvědavý, jak to bude s DRM u právě chystaného 3. dílu Batmana ­(Arkham Origins­), který by měl vyjít 25.10.2013. Obecně to vypadá na útlum těchto snah o omezování počtu aktivací s vazbou na HW konfiguraci, tak snad to bude v nastoleném trendu pokračovat. Pár příkladů u her od EA ­- Need For Speed Hot Pursuit 2 = omezení počtu aktivací, ale novější Need For Speed Most Wanted 2012 už nikoli, Crysis 1, Warhead, Crysis 2 v době vydání = omezení, ale novější Crysis 2 Maximum Edition a Crysis 3 už nikoli, Red Alert 3 = omezení, ale novější Command and Conquer 4 už nikoli. A Command and Conquer Generals 2 by mělo být založené na konceptu Free to Play, takže zde podobné omezení už z principu být ani nemůže.

Osobně modelu Free to Play moc fandím a vidím v tom jasnou budoucnost, kdy obě strany mohou získat maximum, pokud půjde o aspoň trochu vydařený titul ­- hráči mohou dostávat stále nový obsah průběžně po více let a vývojáři zase mohou mít dlouhodobý přísun financí díky mikrotransakcím. Příkladem, že takovýto model skutečně může fungovat, budiž Star Trek Online a Neverwinter ­(příkladů by bylo více, ale s těmito mám vlastní zkušenosti­). Např. Star Trek Online je Free to Play hra a přitom jsem za ni utratil mnohem více, než za kteroukoli jinou hru s bůh ví jak důmyslnou DRM ochranou :­-­). A rozhodně ne z důvodu, že by se jednalo o Pay to Win ­- jde spíše o zpříjemnění hraní, přímé výhody oproti ostatním F2P hráčům tak, abych měl proti nim navrch, mi to nedalo. A jako fanoušek Star Treku jsem chtěl vývojáře i podpořit, jelikož odvádí super práci.

Placení na Steamu provádím skrze Paypal, kde mám účet s nějakým kreditem. Tento kredit lze navyšovat i bez patební karty pomocí ­"okamžitého dobití­" převodem z účtu, pokud Vámi využívaná banka patří mezi 11 aktuálně podporovaných, jež působí v ČR ­(neměl by to tedy být problém­). Poprvé to trvá několik hodin, než dojde k ověření, ale už napodruhé to je záležitost jen několika minut, kdy lze platit penězmi převedenými na PayPal. Je to rychlé a bezpečné. Tímto způsobem jsem na Steamu provedl už vícero plateb a vše bylo naprosto bez problémů a doslova obratem.
Odpovědět0  0
mikeczcom (126) | 15.8.201313:53
o možnosti využít peněženku na paypalu vím, jen si nejsem jistý tou bankou + poplatky.... no uvidíme, naštěstí nenakupuju tak moc ­(stejně na co, ani na to potom pořádně není čas­) ale je fakt že už mě to reálně se.e...
Odpovědět0  0
vasedl (64) | 14.8.201319:37
platby na steamu běžej nádherně rychle ­- mám platbu přes kartu... Záseky bývaj když jsou velké výprodeje ale to mi taky napíše hned, že operace nebyla dokončena...
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1065) | 14.8.201319:48
Asi jsem měl vždy štěstí, tohle se mi ještě nestalo. Pouze zrovna v momentě, kdy v letních a zimních akcích dochází k obnově 8hodinových ­"flash sales­", je vhodné pár minut počkat, jelikož je velká šance na zobrazení stránky o nedostupnosti služby z důvodu vysokého zatížení.
Odpovědět0  0
Martin Suchánek (20) | 14.8.201318:52
existuje nějaká rozumná cesta ­(mailing­) jak se o masivních slevách dovědět? Vždy se náhodou dozvím až po několika dnech že slevy proběhly a abych denně někde klikal to nemá cenu...
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1065) | 14.8.201319:44
O e­-mailovém upozorňování o všech právě probíhajících slevových akcích nevím a v nastavení účtu jsem nic takového nenašel ­(na Steamu je neustále nějaká akce, takže by to solidně spamovalo­), nicméně určité řešení zde je. Pokud máte vytipované hry, o které máte zájem, dejte si je do wishlistu ­(seznam přání­). Pokud bude na nějakou z těchto her probíhat cenová akce, přijde Vám o tom automaticky e­-mailové upozornění za předpokladu, že máte ve svém profilu zaškrtnuto ­"Send me email when ­- An item on my wishlist goes on sale­".
Odpovědět0  0
JiVy (599) | 14.8.201319:52
Já si myslím, že právě o to, aby jim lidé na stránky chodili co nejčastěji, jim jde ;­-­)
Na druhou stranu ty slevy trvají většinou aspoň dva dny, takže zpravidla stačí kontrola v pátek a třeba ve středu. Když jsou slevové akce, jako je začátek prázdnin, vánoce, tak bývají rychlé slevy co 8 hodin a to fakt na hlavu.
Na druhou stranu, třeba GamerGate umožňuje nastavit si automatické upozornění při změně ceny.
Odpovědět0  0
Jimmz147 (145) | 14.8.201312:06
Jsem rád, že autor připomenul jak se to mělo s HL2 a zároveň jak to u nás bylo s kvalitou internetového připojení. Tehdy jsem stál před naprosto stejnou situací. Buď hru upirátit a doufat že nebude blbnout, nebo ji tehdy za vysoké peníze ­(­"prémiových­" 1599Kč­) koupit a pak přes vytáčené připojení aktivovat + přetrpět neustálé aktualizace Steamu. Volba nakonec padla na č.1 a k Páře jsem se vrátil až s Orange Boxem.
Co se týče Originu a Uplay, tak oba mi po špatných zkušenostech ­(minimum možností nastavení, dlouhé odezvy serverů, atd.­) nesmí na disk.
Odpovědět0  0
vasedl (64) | 14.8.20139:15
citace: ...Pokud se vám stane, že počítač vyměníte, nebo je potřeba přeinstalovat systém, není to obvykle problém. Hry jsou totiž aktivované na vašem účtě a stačí se k němu přihlásit, hru opět stáhnout a hrát. Sice to dnes neplatí pro všechny hry na Steamu, ale jejich valná většina takto funguje...

Dotaz: Jakto, že to neplatí pro všechny hry? Něco mi ušlo? Díky za vysvětlení...
Odpovědět0  0
Pavel Kovač (1033) | 14.8.20139:50
Ne všechny hry na Steamu totiž využívají pouze DRM Steamu. Některé ­(ale je jich opravdu málo­) mají i vlastní DRM. U nich je tedy jen otázkou zda povolí a kolikrát reinstalaci či změnu hardwaru. Naštěstí Steam na takové hry upozorňuje.
Odpovědět1  0
Karel Polívka (1065) | 14.8.201315:00
Doplnil jsem do druhé části 1. kapitoly sekci ­"Hry na Steamu s DRM třetích stran­", v které najdete pár příkladů a odkaz na jednu výborně zpracovanou stránku s těmito informacemi o jednotlivých hrách na Steamu. Doporučuji ji prozkoumat, jelikož těmito informacemi se distributoři her typicky zrovna moc nechlubí.
Odpovědět0  0
dzandra (17) | 14.8.20138:58
Už jsem si na něj zvykl a celkem mi vyhovuje, hlavně instalace her :­-­). Spíš mi vadí, že kolikrát koupím hru na steamu a pak ke spuštění přes STEAM se musí spusti ubiplay nebo nějaký jiná pič..na. Problém je, že když mi nejde net, což se sem tam stane, si už zahraji jen hry co jsou z gogu :D.
Odpovědět3  0
Martin Suchánek (20) | 14.8.20138:36
"hrajete po neomezenou dobu, co Steam bude fungovat­" ­- nejsem typický pařan, ale asi toto ­- až někdo otočí kohoutkem znehodnotí moje investice do her, o morální újmě nemluvě
Odpovědět4  0
Pavel Kovač (1033) | 14.8.20138:56
Myslím, že zrovna újma na tom, že nemohu hrát hru je opravdu malá. Co když vám obec přestane dodávat vodu? ČEZ dodávat elektrickou energii, Babiš mouku? Vždy jsme na něčem závislí resp. na někoho odkázáni. To že je DRM jednotné v rámci jedné firmy je ve výsledku lepší než aby si DRM řešil každý sám. Kolik vývojářských studií už skončilo, jen protože se jim třeba nepovedl jeden projekt. Jakmile skončí takové studio, přestane jim fungovat i server a vaše hra nepůjde spustit. To se v případě Steamu asi nestane. Rozhodně máte větší šanci na to aby hra fungovala.
Odpovědět3  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.