reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Steam Deck obslouží i kartu Radeon RX 6900 XT, jaký má s ní výkon?

12.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Steam Deck obslouží i kartu Radeon RX 6900 XT, jaký má s ní výkon?
Konzole Steam Deck pochopitelně nemůže být sama o sobě rozšířena o externí grafickou kartu, ale stejně jako řada notebooků se na ni může napojit pomocí svého rozhraní. Jak ale, když nemá Thunderbolt? 
Rozhodně se nedá říci, že by Valve počítalo s možností napojit na konzoli Steam Deck externí grafickou kartu, ovšem kde je k dispozici rozhraní PCI Express, tam je i cesta. Obvykle se externí grafické karty v samostatných skříních s vlastním zdrojem a rozhraními připojují k notebookům, které jsou vybaveny Thunderboltem 3. To znamená, že se pro tyto účely mohou využít tři linky rozhraní PCIe 3.0, což jistě není v případě výkonných karet ideální, ale i tak je výsledek mnohem lepší, než hrát na notebooku vybaveném třeba jen integrovaným GPU. 
 
 
Kanál ETA Prime tak zkusil na Steam Deck napojit externí grafickou kartu, přičemž v tomto ohledu nijak netroškařil a zvolil si rovnou Radeon RX 6900 XT, čili stále ještě hi-end aktuální generace RDNA2. A že Steam Deck nemá potřebný port rozhraní Thunderbolt, s jehož pomocí by bylo možné napojit externí GPU standardním způsobem, použito bylo trošku nestandardní řešení. 
 
 
Využil by prostě a jednoduše slot M.2 přichystaný pro SSD, což ale znamenalo, že systém musel být bootovaný z kartičky microSD. Rozhodně tak nejde o sestavu, která by byla praktická a můžeme mluvit spíše jen o pokusu. 
 
A že Steam Deck podporuje i instalaci klasických Windows 10 či 11, v rámci operačního systému už nebyl problém nainstalovat potřebné ovladače a kartu rozchodit, i když na druhou stranu karty GeForce takovýmto způsobem nefungovaly.  
 
V testu 3DMark Fire Strike dokázala karta RX 6900 XT získat 26855 bodů, což je asi 5,5násobek skóre integrovaného RDNA v APU samotné konzole. Samozřejmě nejde o ideální skóre, neboť napojený Radeon byl omezen jednak výkonem úsporného APU a také samotným rozhraním. Ovšem v testu 3DMark TimeSpy už je to se skóre 15579 pro Radeon téměř desetinásobek oproti iGPU. 
 
 
Ale co hry? Díky takové kartě si i s vyjmenovanými handicapy můžeme pohodlně zahrát ve 4K a takový The Witcher 3 v takovém rozlišení v kvalitě Ultra běží na více než 100 FPS, dále Grand Theft Auto 5 ve vysoké kvalitě na více než 70 FPS, ovšem Elden Ring či Cyberpunk 2077 už byly raději přepnuty do Full HD, kde nabízely 47 až 70 FPS rovněž ve vysoké kvalitě.  


reklama