reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Steam Hardware Survey ukazuje růst Intelu a NVIDIE

4.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Steam Hardware Survey ukazuje růst Intelu a NVIDIE
Máme tu čerstvá čísla průzkumu Steam Hardware Survey, který sleduje to, jakou výbavu mají jeho uživatelé. Na jednu stranu je tu nepřekvapivé další rozšiřování karet GeForce, ovšem překvapivě i procesorů Intel. 
Nejnovější Steam Hardware Survey zahrnuje data nasbíraná během letošního června, takže čerstvější už ani nemohou být. V případě her jsou nejdůležitějším hardwarem grafické karty, a tak se můžeme podívat nejdříve na ně. 
 
 
Zatím stále neohrožená GeForce GTX 1060 už zdánlivě začala ustupovat ze svých pozic, ale to je velice předčasné tvrdit. Jednak pokles jejího podílu už alespoň jednou nastal a pak zase přišel růst a vedle toho je vidět, že celá generace Pascal nikam neustupuje, spíše naopak. Na tom ale není nic divného, protože na Steamu v posledních letech nikdy ihned nevládly nejnovější generace grafik. 
 
Co se týče AMD, to má na předních místech jedinou kartu, a sice Radeon RX 580 a až mnohem níže je RX 570. A z rodiny GeForce RTX se už nad 1% zastoupení dostala GeForce RTX 2070.
 
Procesory Intel vs. AMD je zase jiná písnička, kde už dlouho marně hledáme onen nástup generace Ryzen, který by se měl projevit na celkových číslech. Pokud se podíváme na vývoj od loňského dubna, ten je takový, že Intel ztratil jen 1,8 % z celkového podílu a v posledních měsících svou pozici spíše vylepšil. Stále tak ovládá na 82 % počítačů uživatelů Steamu. Co se týče jednotlivých modelů, toho si průzkum Steamu nevšímá, ostatně vzhledem k počtu modelů různých generací by v tom nutně byl obrovský zmatek. Máme tu tak alespoň přehled procesorů dle taktů a zde v obou případech vedou CPU na taktech 3,3 až 3,69 GHz. 
 
Z hlediska výbavy procesorů, stále bezpečně vedou fyzicky čtyřjádrové modely, a to s 54% podílem, následují dvoujádrové procesory s 26,1 %, šestijádrové procesory s 14,4% a sestav s osmijádrovými jsou pouze necelá tři procenta. 
 
 
A co operační systémy? Největší změna potkala Windows 10 64-bit s nárůstem o 2,75 %, a to na úkor Windows 7 64bit, jejichž podíl klesl o 2,31 %. Jde tak o zdaleka nejrozšířenější OS klientů Steamu s podíly 73,5 až 22,1 procent, takže pokud by byly Windows 10 celkově tak rozšířeny, jako jsou na Steamu, celý Microsoft by si mohl radostí pískat. 
 
Zdroj: Steam 


reklama