reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

SteelSeries Apex Pro: přizpůsobitelná klávesnice s OLED displejem

28.5.2019, Jan Vítek, aktualita
SteelSeries Apex Pro: přizpůsobitelná klávesnice s OLED displejem
SteelSeries vysílá na trh svou novou klávesnici vybavenou tlačítky OmniPoint, která nám umožní si zvolit, v jakém zdvihu zaznamenají stisk. Krom toho bude mít ve výbavě i OLED displej a my si budeme moci zvolit mezi dvěma verzemi. 
SteelSeries Apex Pro a Apex Pro TKL, čili klávesnice plné velikosti a zkrácená verze bez numerického bloku, to jsou dvě novinky, které nabídnou tlačítka OmniPoint. Pokud jde o klasická mechanická tlačítka Cherry MX a jejich různé klony, tam obvykle platí jednoduchá věc. V případě tlačítek s plným zdvihem je ten zpravidla celkově 4mm a stisk je zaznamenán přesně v jeho polovině, čili ve 2 mm. 
 
 
SteelSeries se ale chlubí tlačítky OmniPoint, která mohou zaznamenat stisk už v hloubce 0,4 mm, anebo až v 3,6 mm. Využívají k tomu magnetické senzory, které dokáží detekovat hloubku stisku a pak už je jednoduše otázkou softwaru, co umožní nastavit. 
 
Pokud jde tedy o software, dnes je samozřejmá možnost nastavení různých profilů, což platí i zde. Po spuštění předem zvolené aplikace či hry se tak může klávesnice celkově přenastavit, což platí i pro hloubku stisku kláves. Jde konkrétně o software SteelSeries Engine. 
 
 
Krom toho tu máme pod každou klávesou RGB diodu, ale o podsvícení už zpráva ani moc nemluví. Všímá si spíše malého OLED displeje nad numerickým blokem větší verze. Ten má umět ukazovat upozornění z aplikací jako Discord, Spotify či her DOTA 2 a CS:GO. Umožní nám ale také si snadno upravit výšku stisku kláves v případě, že k tomu nechceme využít software. 
 
Vedle displeje také máme rolovací váleček s vlastním tlačítkem a jisté multimediální tlačítko. Lze si představit, že váleček může mít různé funkce, třeba nastavení hlasitosti, intenzity podsvícení, nebo čehokoliv jiného, pokud bude plně programovatelný. 
 
Apex Pro mají povrch vyrobený z hliníku, dodávány jsou s magneticky přidrženou podložkou pod zápěstí a mají vlastní paměť pro až pět profilů. Nejdříve se na trh 11. června vydá velká Apex Pro za 230 eur a na podzim ji bude následovat TKL za 210 eur. 
 
Výrobce ještě zmínil Apex 7 a Apex 7 TKL, které budou stejné, ovšem namísto OmniPoint už budou mít klasická mechanická tlačítka typu Red, Blue či Brown. Stát budou 190 a 160 eur. 
 


reklama