reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Steve Ballmer se pustil do vedení Microsoftu a do univerzálních aplikací

3.12.2015, Michal Hala, aktualita
Steve Ballmer se pustil do vedení Microsoftu a do univerzálních aplikací
Bývalý CEO Microsoftu Steve Ballmer se na schůzi akcionářů pustil do současného vedení společnosti. Jednak se mu nelíbí způsob, jak firma informuje akcionáře o svých finančních výsledcích, jednak se mu nelíbí její strategie v oblasti mobilních telefonů.
Začněme u toho z našeho pohledu méně zajímavého tématu – to je zpracování finančních výsledků společnosti. Microsoft včera pořádal schůzi svých akcionářů a Steve Ballmer – mimochodem největší individuální akcionář společnosti – označil způsob, jakým firma informuje akcionáře za hovadiny (použil doslova termín bullshit). Nelíbí se mu, že místo vykazování příjmů firma sděluje svým akcionářům tzv. run-rates, což jsou vlastně prognózy (respektive extrapolace) budoucích výsledků na základě současných výsledků.


Steve Ballmer
Foto: Rex Features


Takže to méně zajímavé máme za sebou a můžeme se podívat na jeho řekněme marketingově-technické připomínky. Stevu Ballmerovi se nelíbí koncept univerzálních aplikací, respektive nevěří mu. Místo toho pokládá za správnou cestu emulaci Androidu, která by umožnila provoz aplikací ve Windows 10 Mobile. Jenže právě tenhle směr vývoje Microsoft nedávno zmrazil (čtěte tady), ne-li definitivně zastavil.

Abych to vysvětlil podrobně, Microsoft původně měl pět strategií jak překonat nedostatek aplikací pro mobilní verzi desítek, který je jedním z důvodů jejich malého tržního podílu. Microsoft se vlastně točí v začarovaném kruhu – vývojáři nevyvíjejí aplikace pro Windows 10 Mobile, protože není dost uživatelů. Uživatelů je málo, protože je málo aplikací. Ale zpátky k těm strategiím, jak jsem už napsal, je jich pět:
  • Nově napsané univerzální aplikace, které poběží od mobilu po desktop – pro vývojáře to znamená začít od víceméně od začátku.
  • Emulace Androidu (spíše jakási pseudoemulace) a spolu s ní částečné přeportování aplikací z něj do prostředí Windows – kódové jméno Project Astoria.
  • Přeportování aplikací z iOS založené na překompilování kódu – kódové jméno Project Islandwood.
  • Přeportování původně desktopových aplikací do prostředí mobilních Windows – kódové jméno Project Centennial.
  • Zabalení webových aplikací do jakéhosi balíčku, který poběží na mobilních Windows – kódové jméno Project Westminster.
Takže Stevu Ballmerovi se, abych to připomněl, nelíbí první možnost, ale preferoval by pokračování Projectu Astoria. Zatímco Microsoft podle všeho sází na univerzální aplikace a na Project Islandwood. Ballmerovo rýpání bychom ale neměli podceňovat, protože může v případě, že se Microsoftu v budoucnu nebude finančně dařit, strhnout i další akcionáře.


Univerzální aplikace


V behaviorální ekonomii (mix ekonomie a psychologie) se takovému chování říká „stádní“ a takhle vzniklé „stádo“ akcionářů se obrazně řečeno může relativně snadno rozběhnout za nespokojeným Ballmerem a nadělat víc škody než užitku.

Proč si myslím, že „zdivočelí“ akcionáři mohou napáchat škodu? Protože mi sázka na univerzální aplikace a na přeportování aplikací z iOSu připadá aspoň prozatím celkem racionální. Aplikací pro iOS je přehršel, velká řada z nich je kvalitních a ze všech čtyř výše popsaných projektů vypadá právě Islandwood jako nejméně komplikovaný. Ani vývoj univerzálních aplikací od nuly nemusí být zas až takový problém.

Proč? Zkuste si představit typickou mobilní aplikaci. Velmi často to není bůhvíco strašně složitého a rozsáhlého. Mnohdy to je výborný nápad a trocha programování. No a nápady už jsou venku a vlastně „jen“ stačí napsat příslušnou univerzální aplikaci. Na druhou stranu mi mnohem problematičtější připadá, jak to udělat, aby se s takovou aplikací dobře pracovalo prstem na mobilu i s myší a klávesnicí na desktopu. Tady může být zakopaný pes…

Ale to už je věc Microsoftu a vývojového prostředí i samotných programátorů aplikací.

Zdroj: ZDNet
reklama