reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Streamovaný Windows 365 bude v jedné z možností stát 31 USD na osobu

19.7.2021, Milan Šurkala, aktualita
Streamovaný Windows 365 bude v jedné z možností stát 31 USD na osobu
Před pár dny Microsoft oznámil nový způsob nabízení operačního systému Windows 10 a 11. Tyto operační systémy budou k dispozici i pomocí předplatného Windows 365 a nyní známe už i první cenu jedné z konfigurací.
Pro podniky může být jednodušší mít pro své zaměstnance k dispozici cloudové PC na všemožných zařízeních. Uživatelé mohou snáze přecházet mezi zařízení, pracovat na "stejném stroji" doma i v kanceláři. Microsoft proto představil streamovací službu Windows 365, která může takto pomocí cloudu nabídnout Windows 10 nebo 11. Windows 365 bude spuštěn 2. srpna a nyní se už dozvídáme i první cenu.
 
Microsoft Windows 365
 
Dostupné konfigurace nabídnou 1 až 8 CPU, dále může být vyhrazeno 2 GB až 4 GB RAM a úložiště o kapacitě 64 GB až 512 GB. Na Internetu se nyní objevila cena jedné z těchto konfigurací, konkrétně 2 CPU, 4 GB RAM a 128GB úložiště. Při podnikovém nasazení do 300 uživatelů by byl měsíční poplatek na předplatném 31 USD na uživatele. V ceně je pochopitelně i Office, Outlook, OneDrive, desktopová verze Microsoft Teams, podpora Visual Studia, Dynamics 365 a Power BI. Další ceny se dozvíme patrně až za dva týdny.
 
Připomeňme ještě, že Microsoft hovoří o rychlém připojení ke svým serverům, takže tato cloudová PC mají rychlost stahování 10 Gbps a odesílání 4 Gbps. Pro srovnání, AWS od Amazonu má virtuální systém s Windows, 2 CPU, 4 GB RAM a 100 GB místa pro data uživatele (+80GB root) za 38 USD, resp. s 50 GB místa za 35 USD.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama