reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Studie říká, že Bitcoin je neekologický jako ropný průmysl nebo chov skotu

3.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
Studie říká, že Bitcoin je neekologický jako ropný průmysl nebo chov skotu
Že je těžba Bitcoinů kvůli enormní spotřebě elektrické energie značnou ekologickou zátěží, to už víme. Nová studie ji svým dopadem přirovnává k ropnému průmyslu nebo chovu skotu. Je také výrazně horší než těžba zlata.
Máme zde další studii, která se snaží podívat na environmentální dopady těžby kryptoměny Bitcoin. Nedávno vyšlo najevo, že ačkoli se zvyšuje podíl jaderné energie, současně se také zvyšuje podíl té z plynových elektráren, takže těžba Bitcoinu se bohužel stále nestává nějak znatelněji čistější než doposud. Nyní tu máme další studii, která se na problematiku podívala z pohledu peněz. Konkrétně jde o to, jakou škodu vyjádřenou v penězích daná věc vygeneruje na jeden dolar své hodnoty. Toto naráží především na problém toho, jak vlastně vyjádřit tuto škodu. Zatímco v USA má tuna CO2 legislativně vyčíslenu škodu na 51 USD, v nedávném článku ji vědci vyčíslili na více než trojnásobek, 185 USD. Ve studii, o které je dnes řeč, byla použita hodnota 100 USD na tunu.
 
Znečištění atmosféry Bitcoinem
ilustrační foto, autor: (Uxud), CC BY-SA 3.0, přes Wikimedia Commons
 
Výsledkem je, že každý vytěžený Bitcoin v roce 2021 dle studie v průměru způsobil škodu ve výši 11314 USD, pro všechny v této době vytěžené Bitcoiny je to tak 3,7 mld. USD. Graf níže to ukazuje v procentech, tedy způsobené škodě vztažené k hodnotě daného produktu. Jak vidíme, v roce 2016 na tom byl Bitcoin ještě poměrně dobře, na 1 USD své hodnoty vygeneroval škodu ve výši 16 centů, což je ale i tak více než většina osobních aut včetně SUV. Pak to ale dramaticky rostlo, v roce 2020 už to bylo 82 centů a za období 2016 až 2021 je průměr 35 centů.
 
Škoda napáchaná různými průmysly
 
To je podobné jako chov skotu, u něhož byla škoda vyčíslena na 33 centů (naopak drůbež a vepřové jsou v tomto mnohem zelenější s 10, resp. 8 centy). Bitcoin se také může srovnávat s ropou, která je se svými 41 centy o něco horší. Graf také ukazuje, že u zemního plynu byla škoda na životním prostředí vyčíslena na ještě vyšších 46 centů a nejhorší je uhlí s 95 centy. Nicméně Bitcoin v některých měsících dokázal překonat i toto a v květnu 2020 dosahoval 1,56 USD, nicméně v roce 2021 se propadl na podstatně příznivějších 25 centů. Současně se můžeme podívat na to, že např. zlato je se svými 4 centy v podstatě s řádově menším dopadem na životní prostředí.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama