reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Supercomputing 2019 a "dvoufázové ponorné kapalinové chlazení"

2.12.2019, Jan Vítek, aktualita
Supercomputing 2019 a "dvoufázové ponorné kapalinové chlazení"
Na letošní akci Supercomputing 2019 se mimo jiné v praxi ukázalo také chlazení 2PILC, čili Two Phase Immersion Liquid Cooling. Jedná se o variaci na téma ponorného kapalinového chlazení s využitím nových médií.
Můžeme tak mluvit o dvoufázovém ponorném kapalinovém chlazení, které bylo ukazováno také na předchozím ročníku veletrhu Supercomputing, kde se v kapalině doslova vařil i následující server společnosti Gigabyte s procesorem Xeon. 
 
 
Two Phase Immersion Liquid Cooling (2PILC) je chlazení, které nemusí využívat vůbec žádné chladiče, a to aktivní (ventilátory) nebo pasivní (žebrovaný hliník či měď). Může stačit jen velká nádoba naplněná kapalinou, která má relativně nízký bod varu, čili nejde o vodu či olej. Tato kapalina, jak ukazuje následující snímek, má přímý styk s výkonnými komponentami, čili s čipy nebo jejich heatspreadery a vlivem jejich tepla se prostě a jednoduše vaří. 
 
 
Jako médium se zde může konkrétně využít 3M Novec nebo Fluorinert s bodem varu pod 60 °C. Médium se tak vaří a bubliny plynu stoupají vzhůru a odnášejí s sebou i teplo, nahoře pak může zchlazené kondenzovat a opět se dostávat do oběhu. Z aplikace je také zřejmé, že použitá média nejsou elektricky vodivá. 
 
 
V některých systémech, které mají až příliš vysoký výdej tepla, může být médium ještě navíc rozpohybováno, aby se pomohlo konvekci. Mohou se tak vytvořit silné systémy zabírající jen malý prostor, a to s příkonem až 60 kW na ploše jen 1,5 metru čtverečného. Nicméně je jasné, že údržba takového systému musí probíhat jinak než v případě počítačů s klasickým chlazením. Navrhovány jsou jako uzavřené a pro zákazníka bezúdržbové.
 
 
Výrobci ale tvrdí, že takto chlazené systémy mají dosud nejlepší poměr PUE (Power Usage Effectiveness). Vzduchem chlazená datová centra mají obvykle PUE 1,3 až 1,5 a to znamená, že z 1,3 až 1,5 W (kW či MW, to je jedno) dodané energie využijí 1 W pro čistou práci. Vodou chlazené systémy dosahují poměru 1,05 až 1,1 a systém 2PILC má nabídnout 1,028. Na druhou stranu bude potřeba také započíst, na jaké peníze také toto chlazení přijde, což už není otázka provozu, ale vstupní investice a o tom už se nic nedozvíme. 
 
Zdroj: Anandtech.


reklama