reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
23.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Na hardwaru společnosti AMD bude založen superpočítač Frontier, který má posunout svět do éry systémů s výkonem v řádu exaFLOPS, a to společně s Aurorou využívající hardware Intelu. Co bude mít Frontier za úložný systém? 
zero8327 (112) | 24.5.20217:19
Prečo 3 úrovne?... no pretože to ZFS dovoluje a vie s toho vyťažiť...SSD sa používajú ako cache. ­"L2ARC­" cache pre čítanie dát ­(L1 je v RAMke...čím viac ramky tým lepší výkon...odporúčané 1GB RAM na 1 TB HDD­) a ­"ZIL­" cache pre zápis. Pri bežnom ­"domácom­" poli, je dobré L2ARC dať do RAID0 režimu pre zdvojnásobenie rýchlosti čítania a ZIL zase do režimu MIRROR ­(RAID1­), pre vyššiu robustnosť dát.

Ja práve ZFS používam vo svojom domácom ­"DIY­" NASku a tiež to beží na AMD :­) ...konkrétne na AMD athlon 5350 ­(alias 4jadrový jaguár...25W­) s doskou od ASRocku s 4x SATA + RAID Radič LSI 8xSATA­/SAS. 32GB pre Systém ­(Debian Linux 9.7 + zfs­-dkms­) + 2x120GB SSD ­(cache­) + 7x2TB WD Se....a beží to v režime RAID­-Z2, čiže 2 disky môžu naraz odísť a pole je funkné a online, ale už nieje chránené proti výpadku ďalšieho disku. Stačí poškodené disky odpojiť a pripojiť nové a pole sa začne obnovovať do predchádzajúceho ­"odolného­" stavu. Samozrejme nejaké tie príkazy do konzoly je treba zadať...s výnimkou prípadu ak už pole obsahuje tzv ­"spare­" disk­(y­), čo sú vlastne disky ­"čakatelia­" na moment výpadku niektorých z diskov a proces obnovy je vtedy automaticky. A ak by to niekomu nestačilo a má ešte dosť volných SATA­/SAS pozícii, tak si takéto pole môže dať do ­"mirroru­", čiže napr. 2x ­(2x120GB+7x2TB­). Najlepšie na tom je, že ak odíde základová doska ­(vlastne čokoľvek mimo diskov­) alebo sa robí reinstall OS z nejakého dôvodu, tak po nahodení Linuxu a ZFS stačia 3 či 4 príkazy a ani nie 5 sekúnd strojového času a pole je funkčné a online.

Tak zhruba si viete predstaviť ako také diskové pole ­"mamutích­" rozmerov musí vypadať...to musí byť hukot :)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.