reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Téměř 350milionové prodeje PC ukazují na příčinu nedostatku, růst ale slábne

13.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Téměř 350milionové prodeje PC ukazují na příčinu nedostatku, růst ale slábne
Správně tedy ukazují na jednu z příčin nedostatku na trhu s PC. Čísla firmy IDC totiž jasně říkají, že poptávka po nových počítačích šla v uplynulém roce výrazně nahoru, a to na téměř 350 milionů dodaných PC. 
Když si tak sečteme vyšší poptávku po nových počítačích (resp. čipech a komponentech obecně) a problémy s výrobou i logistikou coby přímého dopadu pandemie Covidu-19, je zřejmé, že tato kombinace prostě není dobrá a není divu, že přinesla nedostatek a zvyšující se ceny. 
 
rok 2020 vs. 2021 
 
Už v roce 2020, kdy se pandemie rozběhla, činily dodávky nových PC na trh dle IDC téměř 304 milionů kusů, zatímco za minulý rok to bylo už téměř 349 milionů, což je 14,8% nárůst. Z toho přitom stejně jako loni těžili i malí výrobci počítačů, jejichž souhrnný podíl dosud vytrvale klesal a přesouval se k velkým firmám. Pandemie tak zrovna pro ně znamenala příležitost, které se chopili, ale co velké firmy? 

Žádná z firem z pětice Lenovo, HP, Dell, Apple a Acer neutrpěla, neboť všechny dokázaly své dodávky oproti roku 2020 zvýšit. Ovšem pro Lenovo a HP to i tak představovalo mírný pokles podílu, respektive tratila především firma HP, jejíchž 1,2 procenta si rozebraly firmy Apple, Dell a pak menší společnosti, zatímco Acer zůstal na svých 6,9 %. Velké změny v podílech tak na rozdíl od vývoje dodávek nenastaly.
 
srovnání 4. kvartálů let 2020 vs. 2021 
 
Na tom celém je ale nyní nejpodstatnější ta věc, že zatímco při srovnání celých roků 2020 a 2021 nastal téměř 15procentní růst, v posledním kvartálu předchozího roku bylo dodáno už "jen" 92,653 milionů počítačů, což je pouze o cca jedno procento více než ve stejném období roku 2020. Růst tak nejen zpomaluje, ale dle těchto čísel se v podstatě vytrácí.
 
Jde tedy o další indicii, která nám říká, že zprávy o mizejícím nedostatku komponent na trhu s PC jsou pravdivé a nepřehánějí. 
 
Společnost Canalys předkládající vlastní čísla také doplňuje, že už 80,6 % dodaných PC představuje notebooky a zbytek spadá do kolonky desktopů. Průměrná cena prodaného PC také mírně klesla ze 739 na 733 dolarů.
 
Z Canalys také zazněla předpověď ohledně toho, které segmenty trhu s PC v příštích letech zažijí růst. Vyšší tržby by tak měly plynout z prodeje výkonných/kvalitních PC, monitorů, příslušenství a také produktů, které nám umožní pracovat odkudkoliv. V tom se může schovávat mnohé, jakož i to, že třeba i výkonná herní PC budou dražší.  
 
Zdroj: THW


reklama