reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tend.ai: postavte si minitovárnu z 3D tiskáren ovládanou robotem

26.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Tend.ai: postavte si minitovárnu z 3D tiskáren ovládanou robotem
Tend.ai je startup, který přináší software pro roboty, kteří obsluhují stroje. Hardware si zájemce vybere a sestaví sám, umělá inteligence pak libovolné robotické rameno naučí ovládat například sérii 3D tiskáren.
Robotická zařízení se v současné době už rozšiřují do různých oblastí a mohou sloužit k mnoha účelům. Většinou však robot sám něco vyrábí, dělá práci, kterou člověk sám nezvládne, nebo ji naopak nechce vykonávat. Startup Tend.ai však vyvinul umělou inteligenci pro robota, který má za úkol se starat o další zařízení. Tímto způsobem pak může vzniknout celá malá továrna na 3D tisk, přičemž jenotlivé 3D tiskárny bude obsluhovat a ovládat robotické rameno.

Celý systém na ovládání dalších zařízení je tak plně automatický a majitel si nemusí dělat hlavu s obsluhou. Robot plně nahradí člověka, který by se jinak musel jednotlivé 3D tiskárny starat a poté ještě operovat s výslednými výrobky. Tímto odpadá i jakási část nutnosti lidské kontroly nad stroji, protože jiní roboti to zvládnou sami a postarají se tak o úplně celý výrobní proces.





Za celým projektem tedy stojí tým z Tend.ai, jedná se o tříčlenný tým z Oregonu. Jejich cílem bylo postavit plně autonomní systém, který zvládne všechny úkoly bez zásahu člověka. Členové týmu se specializují na umělou inteligenci i robotiku, a tak mohla vzniknout tato umělá inteligence ovládající robota starajícího se o 3D tiskárny. Činnost celého systému je pak možné sledovat pomocí zařízení s Androidem či s iOS.

Tým z Tend.ai tedy vyrobil umělou inteligenci pro robota, který sám zadává 3D tiskárnám úlohy. A 3D tiskáren, které zvládne obsluhovat, není zrovna málo, výrobce uvádí až neomezený počet. Když se výrobek vytiskne, 3D součástky a nástroje pak mohou být i zabaleny a dány na dopravníkový pás. Robot, který vše ovládá, je vybaven jedním robotickým ramenem, součástí musí být i kamera, pomocí níž pak stroj ovládá jednotlivé 3D tiskárny. Robotické rameno, kamera i úchopné zakončení jsou už volbou samotného zákazníka. Všechna tato zařízení se jen připojí k minipočítači od Tend.ai.


"Robotické rameno používá kameru, aby mohlo přečíst údaje na displeji každé 3D tiskárny, a to přesně tak, jako to může udělat člověk. Robotická ruka automaticky nastartuje tisk a ovládá tlačítka 3D tiskáren. Je kompatibilní s jakoukoliv 3D tiskárnou bez jakýchkoliv úprav," prohlásil Mark Silliman, CEO Tend.ai.

Takto je tedy možné si vytvořit vlastní 3D tiskovou továrnu na výrobu. Robot, který bude připojený k Tend.ai však nemusí spolupracovat pouze s 3D tiskárnami, dokáže ovládat i jiné stroje. Po připojení se umělá inteligence naučí ovládat přístroje a pak už robot funguje sám a dělá všechnu práci. Tento autonomní systém se může hodit zejména začínajícím podnikatelům, kteří chtějí rozjíždět nějaký projekt a potřebují místo, kde budou výrobek tvořit.

Zdroje: 3dprint.com, Tend.ai

reklama