reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla AI Day: ukázal se prototyp robota Optimus, má být pod 20000 USD

1.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
Tesla AI Day: ukázal se prototyp robota Optimus, má být pod 20000 USD
Včera (resp. dnes v nočních hodinách) se konal Tesla AI Day, kde byl prezentován prototyp robota Optimus. Tesla se podělila o několik detailů o tom, jak vlastně robot funguje, a zajímavou informací byla i zamýšlená cena pod 20 tisíc dolarů.
Společnost Tesla oznámila představení prototypu robota Optimus na včerejší Tesla AI Day (v našem časovém pásmu dnešní), a tak se i skutečně stalo. Dříve představená podoba byl jen koncept a dosavadní tvar robota je zatím od této podoby pochopitelně poněkud vzdálen (jak už to s většinou konceptů bývá). Na pódiu byly představeny dvě varianty robota, jednou byla funkční plně odstrojená verze nazvaná Bumble C, která ukazovala v podstatě vše, co je uvnitř.
 
Tesla Optimus
 
Tato vývojová platforma dokáže sama chodit a předvádět různé úkony, na scéně předvedla i trochu toporného tance. Podle Tesly to bylo poprvé, co robot nebyl na pomocném laně, které by ho mělo zachytit v případě pádu. Na roboty od BostonDynamics to má opravdu hodně daleko, nicméně vzhledem k poměrně krátké době vývoje robota se Tesla dostala už docela daleko.
 
Tesla Optimus
 
Tesla ukázala na videu to, jak robot zvládá některé základní úkony, jako např. přenášení krabice po kanceláři, zalévání květin nebo přeskládávání předmětů z jedné krabice do druhé. Stroj v plné "nahotě" ukazuje celou svou mechaniku včetně výpočetního stroje se dvěma ventilátory. Tesla zde používá stejný počítač, který najdeme i v elektromobilech automobilky.
 
Tesla Optimus
 
Tento "mozek" podporuje i datové připojení přes LTE a Wi-Fi, stará se i o zvuk, bezpečnost. Vidíme zde i 28 strukturálních členů pro ovládání pohybu a tělo celého robota má celkem přes 200 stupňů volnosti. O napájení se stará 2,3kWh akumulátor s integrovanou elektronikou. Při spotřebě 100 W při sezení a 500 W při rychlé chůzi by to mělo robotovi stačit na celý den práce.
 
Tesla Optimus
 
Také na zveřejněných datech vidíme, že původně předpokládaná hmotnost 57 kg se výrazně zvýšila a nyní je 73 kg. Tesla také zveřejnila data z kamer, kterými je robot vybaven, a obrazovou reprezentaci toho, co "vidí". My tak můžeme vidět obraz ze tří kamer, segmentaci obrazu (zeleného člověka) i převod svého prostředí na voxely.
 
Tesla Optimus
 
Mezi prezentovanými ukázkami byla i hloubková mapa (výše ta oranžovofialová), tedy 3D prostor se zobrazenou vzdáleností předmětů (bližší předměty jsou tmavší, vzdálenější jsou světlejší). Vedle této "strojové" varianty robota byla ukázána také varianta, která bude přibližně odpovídat finálnímu produktu. Ta ale ještě nebyla schopna chodit, takže musela být na scénu přivezena. Podle Elona Muska by měla být schopna chůze během několika týdnů.
 
 
Elon Musk dále řekl, že cílem je velkosériová produkce až v milionových sériích, což by mělo umožnit srazit cenu na velmi nízké částky a hovořil o méně než 20 tisících USD. Velkou otázkou je, kdy se vůbec tento robot dostane na trh.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama