reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla FSD měla problémy se sloupky, nehoda se dostala na YouTube

7.2.2022, Milan Šurkala, aktualita
Tesla FSD měla problémy se sloupky, nehoda se dostala na YouTube
Jízdní asistent Tesla Full Self Driving má za sebou patrně první zdokumentovanou nehodu. Sice se nestalo nic vážného, opět se ale ukazuje, že sloupky u silnic jsou pro podobné systémy nemalým problémem.
Spousta společností se snaží vyvíjet autonomní řízení vozů, ale dlouhodobě se ukazuje, že to zdaleka není jednoduchý úkol. Vozy automobilky Tesla měly se staršími verzemi "autopilota" známé problémy s vozy s majáky, dalším problematickým úkolem se zdají být sloupky u cest. Ty před necelým rokem pořádně rozhodily vůz společnosti Waymo, před pár dny se něco podobného povedlo sloupkům s Teslou s betaverzí Full Self Driving.
 
 
Ta je dostupná jen betatesterům, kteří se k testování přihlásí, nejde tedy o široce dostupný systém pro běžné použití. Spousta testů ukazuje značné pokroky, ale není to tak dávno, co se objevila asi první nehoda tohoto systému, kdy měl vůz při odbočování vlevo tendenci vjet do protisměru. Na YouTube kanálu AI Addict se nicméně objevila asi první zdokumentovaná nehoda tohoto systému. Vůz Tesla odbočoval vpravo kolem zelených patníků a vzal to až příliš agresivně doprava. I když se řidič snažil dávat pozor a vypadalo to, že si to vůz sice trochu "střihne", ale přeci jen odbočí do správného pruhu, když začal narovnávat volant, najednou řízení strhl opětovně více doprava. Reakční doba člověka je neúprosná a řidič už nestihl zabránit srážce se sloupkem. Ten ohnul a vůz to naštěstí odnesl jen několika škrábanci. Nehodu najdete ve videu výše v čase okolo 3:25.
 
Řidič s vozem se zapnutým FSD pokračoval dále a vůz zvládl několik složitých odbočení, ale několik se mu naopak příliš nepovedlo, platilo to zejména na silnicích s kolejemi. Několikrát se znovu pokusil najet na podobné sloupky, takže jízdu bylo potřeba opakovaně korigovat. Jak je vidět, FSD má k bezchybnému systému ještě hodně daleko a je velkou otázkou, jak na tom budou nové slibované varianty. Toto video moc optimismu do žil bohužel nevlévá.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama