reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla: nový Powerwall a skryté solární střešní tašky

31.10.2016, Jan Vítek, aktualita
Tesla: nový Powerwall a skryté solární střešní tašky
Elon Musk vzal opět na sebe představení nových produktů své firmy Tesla, a to v Los Angeles v Universal Studios. Představil tam domácí bateriovou sadu Powerwall 2 (plus Powerpack 2 pro firmy) a také produktovou skupinu Solar Roof.
Tesla Powerwall 2 je tak vylepšenou verzí původní domácí bateriové sady Powerwall, která byla představena v loňském létě. Nejde o nic jiného než o velkou powerbanku pro průběžné ukládání energie na dobu, kdy bude potřeba. Je totiž obvyklé, že lidé potřebují v domácnosti ve všední den energii spíše až večer, kdy se sejdou domů. Takže potřebují i něco, co bude energii ze solárních panelů průběžně ukládat a s její pomocí si pak budeme moci dobít třeba i automobil Tesla. Powerwall jsou tak určeny především pro montáž do garáže, ale jejich energii lze pochopitelně využít všelijak.





Původní modely Powerwall nabízely kapacitu baterií 7 kWh nebo 10 kWh a v podstatě jde o velké baterie typu Li-ion. Druhá verze navyšuje kapacitu na 14 kWh, což dle Tesly stačí pro "napájení dvouložnicové domácnosti po celý den". Každá Powerwall 2 přijde na 5500 USD plus cca další tisícovku za montáž a pokud si jich koupíte více, cena za instalaci přirozeně klesne. První modely stály dle kapacity 3000 a 3500 USD.





Tesla Solar Roof se zaměřuje na samotnou kolekci sluneční energie pomocí panelů, které dle Tesly nemusí být pouze ohyzdnými nástavbami na střeše domu. Mohou se stát přímou součástí střešních tašek, díky čemuž se celá střecha jeví naprosto normálně, a přitom funguje jako jeden velký solární panel. To má i svou zřejmou výhodu v tom, že takto lze využít každou část střechy, i když z fotografií je zřejmé, že solární panely nepokrývají celou plochu tašek.





Na výběr bude přinejmenším mezi čtyřmi verzemi tašek, jež již byly před prezentací instalovány na budovy Universal Studios. Jde o to, že z ulice tašky vypadají zcela normálně a solární panely na nich se díky speciálnímu filtru ukáží jen z výšky. Čili při západu slunce už nebudou integrované panely sbírat jeho přímé světlo, ale to už nebude tak velká ztráta.





Trvanlivost tašek má zajistit krycí vrstva z temperovaného skla, ale spíše jde o životnost samotných panelů, jejich výkon a cenu. To nám ale Elon Musk neprozradil, ale uvedl, že cena by měla být nižší v porovnání s novou klasickou střechou, když se do toho započítají peníze ušetřené za vyrobenou energii.

Zdroj: Hexus.net
reklama