reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla postaví obrovskou 129MWh Li-Ion baterii v Austrálii

7.7.2017, Milan Šurkala, aktualita
Tesla postaví obrovskou 129MWh Li-Ion baterii v Austrálii
Společnost Tesla postaví největší Li-Ion baterii na světě v Austrálii. Tesla Powerpack má nabídnout kapacitu 129 MWh a být záložním zdrojem pro nejrůznější výpadky i běžné napájení domácností v okolí v období špiček.
Elon Musk rozhodně netroškaří a oznámil záměr postavit na jihu Austrálie největší Li-Ion baterii na světě. Ta by měla vyřešit problémy se zásobování elektřinou v této oblasti, což vyvrcholilo v minulém září, kdy bouře poškodila důležitou infrastrukturu, načež nechala 1,7 milionu lidí bez elektřiny. Blackouty se opakovaly i v létě na začátku roku 2017. 
 
Tesla Powerpack na jihu Austrálie
 
V aukci, která se konala tento týden, pak byla Tesla zvolena jako společnost, která vyrobí a postaví největší Li-Ion baterii na jihu Austrálie a měla by podobným blackoutům předcházet a řešit i jiné problémy se stabilitou sítě. Ve spolupráci se společností Neoen a její větrnou farmou Hornsdale by pak měla být stavba dokončena do prosince 2017. Ostatně v březnu už Elon Musk hovořil o tom, že pro Austrálii dokáže postavit baterii s kapacitou vyšší než 100 MWh za méně než 100 dní a pokud se mu to nepovede, postaví ji zdarma. Výsledkem je, že tato baterie bude mít nakonec 129 MWh a 100 dní se bude počítat od podpisu smlouvy s místními úřady. 
 
Podle Tesly by energie měla stačit na napájení 30 tisíc domů a měla by řešit také proudové špičky, kdy doposud docházelo k nestabilitě sítě. Modulární baterie se bude skládat z jednotlivých bloků baterií Powerpack. Ty mají běžně kapacitu 210 kWh, rozměry 1,31×0,82×2,19 metru a každý z nich váží přes 1620 kilogramů. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama