reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla Powerwall: domácí baterie pro levnější energii

4.5.2015, Jan Vítek, aktualita
Tesla Powerwall: domácí baterie pro levnější energii
Společnost Tesla, kterou známe především jako výrobce elektromobilů, se pouští do dalšího slibného byznysu. Letos v létě začne dodávat na trh baterie Powerwall, které jsou určeny do domácností, jimž mají ušetřit za energie.
Tesla Powerwall je tedy jakási nástěnná baterie, která bude připomínat spíše topicí těleso. Skládat se ale bude především z bateriových článků, jež mají celkovou kapacitu 7 nebo 10 kWh. Jejím úkolem je fungovat jako zařízení pro ukládání nadbytečné energie z alternativních zdrojů, případně se bude nabíjet levnějším nočním proudem a pak nás bude zásobit především za dne. A vedle toho bude samozřejmě fungovat i jako velká UPS, čili záložní zdroj energie.





Je to prostě jeden velký akumulátor o rozměrech 1300 x 860 x 180 mm, který zvládne dlouhodobě poskytovat 2 kW energie a v nárazech až 3,3 kW. Měla by tedy utáhnout třeba i myčku na nádobí, ale pokud k ní přidáme i žehličku, na to už asi stačit nebude.





Co se týče ceny, pak 7kWh verze nás přijde na 3000 dolarů a 10kWh bude stát o 500 dolarů více. K tomu musíme ale připočíst ještě náklady na zapojení do stávajících rozvodů, tedy včetně měniče stejnosměrného proudu na střídavý. Pokud nám pak bude jeden Powerwall málo, nebude žádný problém zapojit dva.

Otázka je, zda se nám tato investice vůbec vyplatí, což nelze jednoznačně říci, neboť záležet bude na mnoha faktorech, mezi něž patří i ty, které zatím nejsou známy, jako třeba vývoj cen energií do budoucna. Počítat můžeme s tím, že Powerwall nám má vydržet alespoň deset let, což je taká záruční lhůta. Ovšem existují silné tlaky na to, aby společnosti začaly takové způsoby ukládání aktuálně nepotřebné energie využívat, alespoň tedy v Kalifornii. Ta zaúkolovala své veřejné služby, aby do roku 2024 měly kapacitu celkem 1,325 MWh v podobných zařízeních.

Zdroj: Hexus.net
reklama