reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tesla si postaví vlastní AI čip pro autopilota

9.12.2017, Milan Šurkala, aktualita
Tesla si postaví vlastní AI čip pro autopilota
Tesla znovu změní dodavatele hardwaru pro systém zpracování dat ze senzorů, tedy čipy, na kterých běží systémy umělé inteligence. Elon Musk prohlásil, že si tyto čipy navrhne sama Tesla, aby lépe odpovídaly požadavkům automobilky. 
Systémy umělé inteligence v automobilech Tesla, které jsou odpovědné za funkci autopilota, běží na různých čipech. V minulosti je dělala společnost Mobileye, která nyní patří pod Intel. Nyní jsou využity čipy od Nvidie, která svou Tegru časem vyprofilovala do automotive řešení a na jejím základě vyvíjí další podobný hardware. Nicméně ani řešení od Nvidie Teslu moc neuspokojuje a chystá se tak na tvorbu vlastního AI čipu, který bude lépe optimalizován pro potřeby Tesly. 
 
Tesla Motors logo
 
Pro tu bude na projektu pracovat Jim Keller, legendární inženýr, který pracoval pro Apple a stojí např. za architekturami AMD K8 a Ryzen. Jim však bude mít hodně co dělat. Musk totiž typicky nasliboval spoustu věcí, např. to, že plně autonomní systémy bude mít už v roce 2019. Dnes je autopilot určen pouze pro provoz na dálnicích.
 
Nový čip má přinést řádově vyšší výkon, což by ve výsledku mělo přinést i schopnost zpracování většího objemu dat a tím především zvýšit spolehlivost. Za zmínku stojí např. i to, že některé pojišťovny už nabízí slevu na pojištění při aktivním využívání autopilota (britský Direct Line dává 5% slevu). Elon Musk si od nového čipu slibuje také výrazně nižší spotřebu i cenu. Hovoří o řádových rozdílech, ale to bude přeci jen asi moc optimistické. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama