reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
22.5.2020, Milan Šurkala, aktualita
Koronavirová pandemie a Elon Musk, to je jedna velká komedie. Jeho automobilka zažalovala okres Alameda kvůli tomu, že mu nedovolil vyrábět v jeho továrně ve Fremontu, ačkoli vláda USA to dovolila. Žaloba ale byla nyní stažena.
Pate1973 (256) | 23.5.202019:24
Nevím jaká je situace konkrétně v okr.Alabama potažmo v Kalifornii obecně ale jen bych chtěl připomenout že míváme zcela milnou rovinu vnímání.Pokud řeknete USA je to podobné jako Evropa.Je to stejně zavádějící jako udělat si obrázek o Evropě na základě záběru z Italské Lombardie nebylo by to objektivní z hlediska Itálie a už vůbec ne Evropy.
Odpovědět0  1
Tech-boy.lukas (1249) | 23.5.202014:33
Musk by měl brát prášky na nervy, svět není jen o penězích. Usa je nyní nejvíce postiženým státem vůbec. Lidem jde o životy, né o peníze. Ale toto je jaksi Muskovi který vidí jen dolary jedno
Odpovědět0  3
wrah666 (6205) | 23.5.202019:44
A­) domnívám se, že zaměstnanec s hypotékou vidí možná rizika ­"trochu­" jinak. Nákaza je neporavděpodobná, zato že z něj banka udělá bezdomovce je stoprocentně jisté.. Pokud nezaplatí splátky.
B­) Jak moc jde o život je víc než sporné. Z nějakého důvodu ­(nehodlám vytahovat konspirační teorie, ale je to HODNĚ NESTANDARTNÍ POSTUP­) se u každého zemřelého s nepatrným názmnakem covid ­(ať už virus, nebo protilátky­) uvádí, že je ­"oběť covid­". Nedělají se pitvy, nezkoumá se příčina smrti, ale ­"covid­". Plus naprostá většina ­"obětí covid­" byla 1­) lidé staří, která by už porazila JAKÁKOLIV infekce. 2­) lidé chronicky nemocní, pro které je riziko jakákoliv infekce. 3­) lidé z ­"menšin­" bez hygienických návyků a prakticky bez přístupu k doktorovi. Asi tolik ke skutečným rizikům!
Odpovědět2  0
Tech-boy.lukas (1249) | 23.5.202021:20
S tím jak moc jde o život by nesouhlasilo těch 100k mrtvých, v usa. Oni by určitě časem umřeli o tom není sporu, ale covid to docela urychlil.
Odpovědět1  1
Milan Šurkala (4487) | 24.5.202013:14
No vždyť přeci o tom mluví, sám mu to potvrzuješ. Šmucler to např. v rozhovoru komentoval, myslím, tak, že jde především o lidi, kteří místo toho, aby kvůli svému zdravotnímu stavu umřeli v září, umřou už v dubnu. To samozřejmě neznamená, že nejde o vážnou situaci.
Odpovědět1  0
Irving (246) | 23.5.202021:29
Ad B­) reportování obětí koronaviru se liší v jednotlivých státech, někde udávají opravdu jenom lidi, kteří měli pozitivní test ­(Švédsko­), někde všechny, kteří zemřeli a měli příznaky Covid­-19 ­(Belgie­). Každopádně celkovou úmrtnost zvyšuje virus zásadně, v nejpostiženějších oblastech 4­-5x proti srovnatelnému období předchozích let ­(Bergamo, New York­).
Ad 1­) Ta úmrtnost začíná dost stoupat už v kategorii 50­-59 ­(0,4­-1,3%­), ve věkové kategorii 60­-69 let už je to 1,8­-3,6%. To jsou ze značné části stále lidé v produktivním věku.
Ad 2­) Riziko úmrtí nejvíce zvyšuje obezita, kardiovaskulární onemocnění a cukrovka. Což jsou sice chronická onemocnění, ale trpí jimi jen v Česku několik milionů lidí ­(jen cukrovkářů je milion­). A ne, nejsou to lidi, co běžně umírají na rýmu nebo chřipku a půlka z nich se určitě za ­"chronicky nemocné­" nepovažuje. Koneckonců, i ve Vašem okolí takových lidí určitě najdete víc než dost.
Jinak že bude Covid­-19 v USA průser asi tušili všichni, kombinace ignorantského vedení, absence univerzálního zdravotní pojištění a dostupných sociálních programů a vysoká mobilita obyvatelstva, to je pro tuhle nemoc úplně ideální prostředí.
Odpovědět2  0
wrah666 (6205) | 23.5.202021:44
Osobně bych viděl průšvih v první řadě v lékařské péči. V dostupnosti a kvalitě. Pokud doktor prvně vidí pacienta až v posledním tažení, tak už toho moc nenadělá. ­(neříkám, že se neprojevuje i ten bordel a nekoncepčnost, ale podle mého je primární právě neléčení. I u té cukrovky a vysokého tlaku. S obojím se dá relativně normálně žít, když se o tom ví a něco se s tím dělá.­)
Odpovědět0  0
Irving (246) | 23.5.202023:18
Podle mě je problém jinde, hlavní chybou bylo značné zpoždění začátku testování a jeho malý rozsah ­(což trvá­). To ale možná do značné míry souviselo s tím, že mu nebyla přisuzována taková důležitost, za což jednoznačně nese vinu administrativa Trumpa ­(stačí si projít jeho výroky od začátku epidemie­).
S tou léčbou je to dost těžké, žádná kauzální neexistuje, všechno je to jenom podpůrná záležitost. U těžkých případů zbývá napojení na ventilátor, ale i tak je úmrtnost vysoká ­(dle studie z New Yorku to bylo 88% u ventilovaných pacientů­). Tzn. pacient v posledním tažení s velkou pravděpodobností zemře i když tu péči dostane...
Jediným známým způsobem, jak snížit úmrtnost na koronavirus je v současné době omezení jeho šíření. To vyžaduje rozsáhlé testování a přísnou karanténu nakažených osob a jejich kontaktů. Když se podíváte do světa, tak jednou z nejúspěšnějších zemí v boji s koronavirem je Jižní Korea, která má nejvíce provedených testů na milion obyvatel. V Evropě je to zase Slovensko, které zavedlo nejpřísnější karanténní opatření pro lidi přijíždějící s ciziny. U nás se propásl začátek, kdy byla karanténa lidí přijíždějících z ciziny málo kontrolovaná a málo dodržovaná ­(z využití platebních karet vyplývá, že 43% lidí kteří měli být v Česku v karanténě po příjezdu z ciziny ji porušilo­).
Odpovědět0  0
asip80 (1164) | 24.5.20208:47
- s tou Koreou bych brzdil https:­/­/www.worldometers.info­/coronavirus­/ , ale je fakt, že do toho ­"šlápnuli­" hned od začátku a díky tomu to nemělo takový fatální průběh ..

- v ČR si pomohli hlavně občané a dodnes to není pořádně dořešené i přes plané sliby politiků, když už je v podstatě po všem­(první vlna­) >> např. můj otec ­(snížená kapacita plic + pokročilý věk atd.>> jedna z nejrizikovějších skupin­) a kdybych mu nepřinesl jednorázové roušky a sám si zároveň neušil plno látkových, tak nemá nic

- aby se u nás nepropásl začátek pěkně to vykresluje např.„Když jsem slyšel ministra zdravotnictví v televizi, jak říká, že nám absolutně nic nehrozí, jsem vydal pokyn k okamžitému nákupu ochranných pomůcek,“ líčí Šuster.
https:­/­/www.irozhlas.cz­/zpravy­-domov­/odberove­-vozy­-koronavirus­-mestska­-policie­-praha­-eduard­-suster­-covid­-19­-testovani_2003281001_vtk


btw v naší firmě, kde se zavedli hned od počátku protiopatření byl v meziskladech­(externí dodavatel­) jen 1 nakažený, ale v zahraniční pobočce kde to podcenili mají aktuálně 9 mrtvých !!

Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 24.5.20209:23
Korea má jednu obrovskou výhodu. Tedy normálně je to nevýhoda, ale te´d to naopak obrovsky pomohlo: Nemá průchozí hranice. Jediná pozemní hranice je se Severní Koreou a každý kilometr hlídá pár tisíc maníků z obou stran, tamtudy žádný nakažený neprojde. Uhlídat přístavy a letiště je ve srovnání se ­"zelenou hranicí­" brnkačka. A přístavy jsou víceméně pro nákladní dopravu, turista přiletí.. A druhá věc: Obecně celá asie je díky neskutečnému přelidnění a současně diskutabilním hygienickým podmínkám na epidemie zvyklá. Například měření teploty je zcela všudypřítomné, člověk o tom v 99% případů ani neví. Například na spoustu pracovišť projdete zcela automaticky pod termokamerou, a b´vum, vedle přístupové karty váš rovnou měří. A mají vypracovaná ­"polokaranténní­" opatření. Třeba takové to, že sudé ulice jdou nakoupit v pondělí a liché ulice v úerý a podobně. Plus roušky a respirátory. V zimě je spousty lidí nosí zcela samo od sebe a dobrovolně. Nejenže nepořádají demonstrace a neplkají o ­"liských právech­", ale poměrně běžně je mají rovnou doma připravené. A tím, že se to běžně používá ­(a vyžaduje­) tak je na to také distribuční řetězec trochu jinak připraven. Kdežto, když jsem na přelomu roku ­(vůbec ne kvůli covid­) potřeboval normální chirurgické ústenky, koukali se na mě v krámě víc než divně.
Odpovědět0  1
Irving (246) | 24.5.202014:30
Ano, s tou J. Koreou to nebylo přesné, spíš jde o to, že zavedli masivní testování hned od začátku, takže zabránili rozšíření nákazy do celé země. Zajímavá by byla statistika provedených testů první měsíc od průkazu první nákazy, to je nejkritičtější období pro šíření koronaviru.
Podcenění nákazy u nás není nic výjimečného, to se stalo v celém západním světě, upřímně, kdo by si ještě v únoru pomyslel, že to bude probíhat takhle. Vládu u nás můžeme kritizovat, pravdou ale je, že ve srovnání se státy západní Evropy jsme dopadli ještě velmi dobře. Chyby se samozřejmě udělaly, teď je čas na to je analyzovat a poučit se z nich pro případnou druhou vlnu nákazy. Což ale není úplně českou tradicí, mám trochu obavy, že převládne přístup ­"zvládli jsme to jednou, zvládneme to zase­"...
Odpovědět0  0
asip80 (1164) | 24.5.202015:12
každý normální člověk to mohl předpokládat .. btw ještě než přišla ­"krize­", tak jsem přesvědčil kolegy a nejvyšší vedení pro uvolnění prostředků na nákup a měli jsme toho tolik ­(už před blokádou ze strany státu­), že jsme mohli značnou část darovat místním zdravotníckým zařízením a ještě udržet normální provoz ..

prostě mi hlava nebere jak ­"laik­" např. ze zmíněného článku má lepší odhad jak celý ten statní moloch a banda nekompetetních rádoby expertů­/poradců­/analytiků, kteří jen vysávají rozpočty .. a ještě jednou dopadli jsme docela dobře jen díky svépomoci a ne díky vládě, která jen rozfofrovala peníze a kolikrát některé prospěšné aktivity sabotovala...
Odpovědět0  0
Irving (246) | 24.5.202021:14
Normální člověk možná ano, ale vlády zaspaly všude, jak říkám, podívejte se po Evropě. A ne že bych byl fanoušek současné vlády, ale zase bych ji úplně nezatracoval. Uzavření hranic, zrušení velkých akcí a uzavření škol a nákupních center byly rozhodně správné kroky které hodně přispěly k omezení šíření viru a u nás byly zavedeny jako v jednom z prvních států Evropy.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.