reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Test: má cenu upgradovat z generace Sandy Bridge?

14.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Test: má cenu upgradovat z generace Sandy Bridge?
Generace procesorů Sandy Bridge od Intelu získala velkou oblibu a v mnoha sestavách tato CPU ještě najdeme. Přesto už jde o více než osm let staré čipy, na něž se nyní zaměřil server Anandtech a srovnal je s Kaby Lake a Coffee Lake Refresh.
Server Anandtech se rozhodl otestovat konkrétně procesory Core i7-2600K, Core i7-7700K a Core i7-9700K, přičemž Sandy Bridge byl testován i přetaktovaný na 4,7 GHz. To bylo od Anandtechu vhodné rozhodnutí i vzhledem k tomu, že by bylo lepší testovat spíše Core i7-2700K. Nicméně to je pouze o 100 MHz rychlejší procesor, takže rozdíl není velký.
 
 
Základní takt pro all-core turbo na procesoru Core i7-2600 GHz je 3,5 GHz, takže 4,7 GHz napříč jádry je velice pěkný frekvenční zisk a my uvidíme, zda bude generace Sandy Bridge díky tomu schopna překonat novější 14nm generaci Kaby Lake, jejíž 7700K by měl pracovat se všemi jádry na 4,4 GHz. 
 
Sandy Bridge i Kaby Lake jsou 4jádrové procesory, ale nakonec je tu ještě vysoko taktované osmijádro Core i7-9700K s all-core turbem 4,6 GHz. To by tak mělo první dva procesory porazit na hlavu především ve vícevláknových testech. 
 
Nutno ještě dodat, že nepřetaktovaný Sandy Bridge měl 16 GB DDR3 jen na 1333 MHz, zatímco přetaktovaný už je měl na 2400 MHz. Pro test Kaby Lake se využily DDR4-2400 s 32GB kapacitou a Coffee Lake je měl na 2666 MHz. 
 
 
Podívat se můžeme hned na závěrečné grafy shrnující provedené testy, a to nejdříve testy samotných CPU. Je vidět, že overclocking na 4,7 GHz je v případě Sandy Bridge rozhodně znát, nicméně ani v jednom případě se tento procesor nevyrovnal níže taktovanému modernějšímu Kaby Lake, i když v některých případech je rozdíl mizivý. Osmijádrový procesor však jasně vede v úkolech, jako je rendering, kódování videa nebo kompilování kódu, kde se může naplno využít jeho potenciál, ale i v jiných úlohách je Coffee Lake jasně vpředu. Cena 374 dolarů navíc není oproti cca 300 až 330 za předchozí dva procesory přemrštěná, ale my dobře víme, komu za tuto skutečnost můžeme především vděčit. 
 
 
Nezbytné herní testy nám ukáží, že největší rozdíly se zcela logicky ukáží v nízkém rozlišení. Je to logické, protože se použila karta GeForce GTX 1080, jejíž třída už se pomalu dostává do mainstreamu a Navi by z ní už mohly udělat opravdový mainstream. Je pak jasné, že ve 4K jsou rozdíly mezi procesory mizivé, když právě grafika zde tvoří úzké hrdlo. Ve Full HD jsou ale značné.
 
Na druhou stranu to může prostě znamenat, že hra poběží jako v případě Far Cry 5 na 76 FPS na nepřetaktovaném Sandy Bridge a na 133 FPS v případě Coffee Lake. A pokud někdo využívá běžný monitor s obnovovací frekvencí 60 Hz, může mu být oněch 133 FPS zcela ukradených, ale i to není jednoznačné, neboť je třeba počítat s propady FPS, a to na Sandy Bridge i hluboko pod 60 FPS. V každém případě se ukazuje, že i s osm let starým procesorem se dá bez problémů spokojit. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama