reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Těžařská firma na Bitcoin, Compute North, vyhlásila bankrot dle kapitoly 11

23.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
Těžařská firma na Bitcoin, Compute North, vyhlásila bankrot dle kapitoly 11
Nepříznivá situace pro kryptoměny z posledních měsíců má svou další oběť. Je jí společnost Compute North, která provozuje těžařské farmy na Bitcoin. Zde se sešlo hned několik problémů najednou, které vyústily ve vyhlášení bankrotu.
Seznam společností, které se staly obětí nepříznivé situace kolem kryptoměn z poslední doby, se rozrůstá o firmu Compute North. Tentokrát nejde o firmu, která by s kryptoměnami obchodovala a nabízela finanční služby s nimi, což stálo za problémy většiny firem, které v poslední době vyhlásily bankroty dle kapitoly 11 nebo 15, ale o firmu těžařskou. Tato firma v únoru navýšila kapitál o 385 mil. USD díky 300milionové půjčce a 85milionovému investičnímu kolu. To se bavíme o době, kdy Bitcoin spadl "jen" na cca 40 tisíc USD a jeho cena se pomalu zvedala, jenže teď je situace docela jiná.
 
Těžební rig
ilustrační foto, autor: Money Bright, CC BY 2.0, přes Flickr
 
Sešlo se tu hned několik negativních vlivů najednou, která už firma neustála. Stagnace ceny Bitcoinu a její následné mírné zvýšení bylo jen dočasné a po dubnu se hodnota Bitcoinu dále vydala směrem dolů, dnes k cca 19 tisícům USD. Výdělečnost těžby je dána především dvěma faktory, výdělky (tedy cenou Bitcoinu) a náklady (především cenou energií). A zatímco to první klesá, to druhé naopak stoupá, což je pro jakýkoli byznys přesně to, co nechce. Přidaly se k tomu i průtahy ve spuštění nové těžební farmy s 280MW výkonem v Texasu, která měla být spuštěna zrovna v dubnu (což by připadlo zrovna do doby mírného oživení), ale do provozu se dostala až později, v době dalšího výrazného propadu.
 
Firma tak dluží svým věřitelům okolo 500 mil. USD, přičemž bankrot podle kapitoly 11 dovoluje firmě dále fungovat a snažit se o vytvoření plánu, jak věřitele vyplatit a fungovat efektivněji. CEO společnosti Dave Perrill odstoupil z funkce, zůstane ale ve vedení firmy. Velkými partnery firmy jsou např. společnosti Compass Mining nebo Marathon Digital, které se už nechaly slyšet, že jejich fungování bude pokračovat jako dosud.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama