reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Těžba kryptoměn byla vykázána ze třech dalších čínských provincií

15.7.2021, Jan Vítek, aktualita
Těžba kryptoměn byla vykázána ze třech dalších čínských provincií
Tažení čínských představitelů proti Bitcoinu a kryptoměnám obecně pokračuje a dle serveru CoinDesk to nyní pocítí těžaři ve třech dalších provinciích, a to konkrétně An-chuej, Kan-su a Che-nan. Čína tím sleduje především dvě věci.
Kryptoměny se dostaly v nemilost čínské vlády i úřadů jednotlivých provincií už letos na jaře, kdy se nová opatření výrazně podílela na zastavení bull runu a snížení hodnoty Bitcoinu či jiných kryptoměn přibližně na polovinu ATH maxima. Nyní se tak dozvídáme o zákazu těžby krypoměn v provinciích An-chuej, Kan-su a Che-nan, přičemž dle oficiálních zpráv k tomu vedou dva důvody. 
 
 
Jednak jde o to, že i Čína má zájem snižovat uhlíkové emise a časem se stát v tomto ohledu neutrální, přičemž náhlé nucené uzavření těžebních zařízení představuje velice rychlou a snadnou cestu, jak v této snaze učinit další krok. Jde také o bezbolestný způsob (tedy jak pro koho), jak snížit emise, i když řada z těžebních zařízení využívala obnovitelné zdroje jako především vodní elektrárny. A dá se říci, že v dnešní době může být pozitivní ještě jedna věc, a sice snížení odbytu počítačových čipů pro zařízení využívaných pro těžbu. Ovšem to samozřejmě vše za předpokladu, že těžaři se prostě jen nepřesunou jinam, kde jim budou více nakloněni.
 
Vedle emisí je tu také další a možná mnohem podstatnější důvod spojený s financemi a ekonomikou. Čínská lidová banka už v červnu uvedla, že "kryptoměny narušují normální ekonomický a finanční řád" a že díky nim se může rozvíjet kriminalita spojená s nelegálními převody prostředků mezi státy či rovnou s praním peněz. Kryptoměny tak dle této banky vážně ohrožují bezpečnost majetku občanů. 
 
Již dříve těžbu zakázalo Vnitřní Mongolsko a později se přidaly provincie Sečuán, Čching-chaj a Ujgurská autonomní oblast Sin-ťiang, čili celkově jde už o sedm provincií či oblastí Číny. Zbývá jich tak ještě dost a to více než dvojnásobek, kde těžba ještě zakázána nebyla. 
 
I tato zpráva pochopitelně ovlivnila hodnotu Bitcoinu a dalších kryptoměn. Ethereum se opět podívalo pod hranici 2000 USD i když v celkovém měřítku a z dlouhodobého hlediska jde jen o další výkyv, který snadno zapadne. 


reklama