reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ThunderTek/PX-Q6G: nejen čtyři disky na jeden Thunderbolt

16.12.2013, Jan Vítek, aktualita
ThunderTek/PX-Q6G: nejen čtyři disky na jeden Thunderbolt
Rozhraní Thunderbolt se začalo rozšiřovat i v PC světě, ale co s ním? Odpověď nám dá třeba firma FirmTek, která nabídne adaptér, s jehož pomocí můžeme na jeden Thunderbolt navěsit až čtyři pevné disky s rozhraním eSATA 6 Gbps.
Co nám tedy zařízení FirmTek ThunderTek/PX-Q6G eSATA to Thunderbolt Adapter konkrétně nabídne? Základ je jasný, jde o adaptér, díky němuž můžeme k jednomu portu Thunderbolt připojit až čtyři externí pevné disky, a to způsoby jak v režimu direct-connect, tak port-multiplier. Nicméně samotná firma hovoří ve spojení se svým produktem především o počítačích Mac, čemuž se nelze divit, protože ty se ve své moderní podobě rozšiřují jen velmi těžko, takže se musí značně spoléhat na svá rozhraní a připojení externích zařízení.





Nicméně ThunderTek můžeme využít také s PC. Samotné zařízen se skládá ze skříně ThunderTek/PX, v níž je uzavřena karta SeriTek/Q6G s rozhraním PCI Express, která nabídne čtyři porty eSATA s funkcí port multiplier. Nicméně uživatel PC se bude spíše ptát, co mu tento adaptér přinese navíc v porovnání s prostou záslepkou s porty eSATA, které se zapojí na interní SATA porty na základní desce.

Odpovědí mohou být funkce instalovaného řadiče (v základu SeriTek/Q6G), který je vyměnitelný a může přijít v podobě karty pro rozhraní PCI Express 2.0 x1, x2 nebo x4. Taková karta pak může dodatečně nabídnout ještě rozhraní USB 3.0, 8Gb Fibre Channel, 10Gbps Ethernet, audio a další. ThunderTek/PX-Q6G tak nemusíme využít pouze pro připojení externích disků. Nicméně z hlediska rozšíření úložné kapacity má toto zařízení cenu spíše pro uživatele počítačů Mac.

FirmTek ThunderTek/PX je tak k dispozici pouze jako samotná prázdná skříň, nebo jako ThunderTek/PX-Q6G s kartou vybavenou čtyřmi eSATA. Ceny byly ve firemním obchodu stanoveny na 200, respektive 330 USD.

Zdroj: techPowerUp
reklama