reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TikTok popírá hackerský útok, který může znamenat únik dat 2 mld. lidí

5.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
TikTok popírá hackerský útok, který může znamenat únik dat 2 mld. lidí
Sociální síť TikTok možná byla terčem obřího útoku hackerů, který by mohl znamenat únik dat 2 miliard uživatelů. Představitelé sociální sítě ale něco takového popírají. Vedle špatně zabezpečeného serveru ale byla nalezena chyba i v aplikaci pro Android.
TikTok je velmi populární sociální sítí, která byla mnohokrát označena jako závažné bezpečnostní riziko zejména kvůli vazbám na čínskou vládu. Důvodem byly ale i chyby v aplikaci a nyní je tu možná obří útok, který by mohl znamenat vyzrazení dat 2 miliard uživatelů sítě. Důležité je zde ale to, že existence útoku nebyla oficiálně potvrzena. Bezpečnostní výzkumníci nicméně tvrdí, že zjistili útok na nedostatečně zabezpečené servery TikToku, což mělo útočníkům umožnit přístup k datům jejich uživatelů. Doporučují všem uživatelům změnu hesla a aktivovat si zabezpečení pomocí 2FA (dvoufaktorová autentizace). Tvrdí to i na základě vzorku uniklých dat.
 
TikTok logo
ilustrační foto, autor: Ivan Radic, CC BY 2.0, přes Flickr
 
Představitelé TikToku se nicméně brání tím, že tyto vzorky nic nedokazují. Podle nich sice reflektují data uživatelů na síti, jde ale o veřejně přístupné informace, zároveň připouští, že může jít o nějaká testovací data. Zda byl únik skutečný, to se dozvíme asi až v budoucnu. Skutečným problémem však byla závažná bezpečnostní chyba v aplikaci (to ale sužuje v zásadě jakýkoli software). Microsoft 365 Defender Research Team našel v aplikaci TikTok pro Android chybu, která umožnila převzetí kontroly nad účtem, pokud uživatel kliknul na závadný odkaz. Aplikace už byla opravena, takže je rozhodně dobrým nápadem ji aktualizovat.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama