reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

TikTok z obav o soukromí zakázán i v Kanadě a USA na vládních zařízeních

5.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
TikTok z obav o soukromí zakázán i v Kanadě a USA na vládních zařízeních
Sociální síť TikTok má poslední dobou problémy nejen v Evropské unii, ale nově také v Kanadě a USA. I zde byla aplikace zakázána na přístrojích vládních činitelů z obav o bezpečnost dat a soukromí uživatelů. Je to tak třetí zákaz v krátké době.
Obavy o bezpečnost dat a soukromí uživatelů stojí za třemi zákazy ve velmi krátké době na adresu aplikace sociální sítě TikTok společnosti ByteDance z Číny. I když se firma snažila vyhovět požadavkům a využívá lokální servery, vlády mnoha zemí se bojí, že se data přece jen dostanou k čínské vládě. Před několika dny tak TikTok na služebních telefonech zaměstnanců zakázala Evropská komise a zhruba v té době se objevil podobný zákaz i v Kanadě. Tam se objevil zákaz v pondělí s tím, že už v úterý bude aplikace smazána. Dle kanadské vlády je aplikace neakceptovatelným rizikem pro bezpečnost.
 
TikTok logo
ilustrační foto, autor: Ivan Radic, CC BY 2.0, přes Flickr
 
Zaměstnancům bude nejen smazána aplikace, ale také jim bude znemožněno její opětovné nainstalování. Zatím se nezdá, že by byla bezpečnost narušena a že by se Čína dostala k nějakým vládním informacím. TikToku se tyto kroky EK a Kanady pochopitelně nelíbí a jen se vyjádřil, že ho udivuje ban bez toho, aniž by bylo specificky řečeno, jaký bezpečnostní problém se vlastně řeší, a bez toho, aniž by kdokoli kontaktoval společnost. Kanada má s Čínou dlouhodobé problémy, obviňuje ji z ovlivňování voleb, z obav na národní bezpečnost zabraňuje čínským společnostem přístup ke kritickému nerostnému bohatství nebo k telekomunikačnímu sektoru. Jen o pár dní později vyhlásily ban i Spojené státy na federální úrovni (polovina států USA ho zakázala již dříve na zařízeních místních vládních činitelů).
 
Bany TikToku ale nejsou jen v EU, Kanadě a USA. V roce 2020 ho spolu s WeChatem zakázala Indie, koncem roku 2020 to byl Taiwan, dále také Pákistán (2020) a Afghánistán (2022).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama