reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Tim Cook v Applu: odměna za 750 mil. USD za výkon v posledních 3 letech

30.8.2021, Milan Šurkala, aktualita
Tim Cook v Applu: odměna za 750 mil. USD za výkon v posledních 3 letech
Před 10 lety do vedení společnosti Apple nastoupil Tim Cook a firmu dovedl na titul nejhodnotnější americké společnosti. Dosáhl také na poslední výkonnostní odměny, které mají hodnotu přes 750 mil. USD.
Společnost Apple byla ve svých počátcích spojována se Stevem Jobsem a Stevem Wozniakem, nicméně oba dva už ve firmě dávno nemají hlavní slovo. Jobs zemřel před 10 lety na rakovinu, Wozniak má jiné projekty a často kritizuje uzavřený přístup Applu, a to ať někdejší kroky Jobse, tak i nynějšího Tima Cooka. A právě o Cookovi je dnes řeč. Ten kvůli Jobsově nemoci působil jako dočasný CEO Applu od roku 2009, funkci pak ale trvale přijal v srpnu 2011. Tehdy také bylo stanoveno několik výkonnostních bonusů, přičemž nyní byly vyplaceny poslední z nich.
 
Tim Cook
Tim Cook, autor: Austin Community College, CC BY 2.0, přes Wikimedia Commons
 
Jeden z nich se vázal např. k tomu, jak si vedly akcie společnosti v posledních 3 letech ve srovnání s jinými firmami indexu S&P 500. A vedly si velmi dobře, neboť Apple byl první americkou společností, která překonala hodnotou hranici 2 bilionů USD a za poslední 3 roky pak její hodnota stoupla o téměř 192 %. Celkově bonusy znamenaly nárok na výplatu v podobě 5,04 milionu akcií společnosti. Větší polovinu v podobě 2,65 mil. akcií prodal za 149,62 USD/kus, zbývajících 2,39 mil. akcií prodal později v průměru za 148,58 USD/kus. Celkem si tak přišel cca 751,6 mil. USD.
 
V posledních dnech také daroval 70 tisíc akcií společnosti (cca 10,4 mil. USD) charitě. Cookovi nyní zůstává 3,28 mil. akcií společnosti Apple (cca 487 mil. USD). Jmění Tima Cooka se nyní odhaduje na zhruba 1,5 mld. USD, což je sice obrovské množství peněz, ale na to, že vede nejhodnotnější firmu v USA, jde o překvapivě nízkou částku (např. u Jeffa Bezose se jmění odhaduje na 193,5 mld. USD, u Elona Muska 158,7 mld. USD, ti tak mají více než 100násobek). A co vy, jak vidíte působení Tima Cooka ve vedení Applu?
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama